Полската PKN Orlen е най-голямата компания по приходи в Централна

...
Полската PKN Orlen е най-голямата компания по приходи в Централна
Коментари Харесай

Топ 500 на компаниите в региона: Скок на оборотите и печалбите през 2021 г.

Полската PKN Orlen е най-голямата компания по доходи в Централна и Източна Европа, демонстрира районната бизнес ранглиста Coface CEE Top 500 В подреждането тази година попадат 25 български компании отпред с държавния " Български енергиен холдинг " Най-многобройни са представителите на химическата промишленост
Икономическото възобновяване след корона рецесията е подкрепило резултатите на най-големите компании в Централна и Източна Европа през 2021 година и оборотите им скачат с двуцифрени темпове. За миналите дванайсет месеца бизнесът на 500-те корпоративни колоса в района е повишен с 26.9% до 842 милиарда евро, а регистрираните облаги са близо два пъти по-високи по отношение на година по-рано - общо 41.4 милиарда евро. Това демонстрират данните от 14-ото издание на класацията Coface CEE Top 500, която се изготвя от интернационалната група за ръководство и обезпечаване на кредитен риск Coface. След свиването в пандемичната година, броят на чиновниците също още веднъж пораства, въпреки и с по-умерени темпове - към края на 2021 година водещите сдружения в ЦИЕ са шеф на общо 2.2 млн. души, което е с 1.3% повече спрямо 2020 година

" Пандемията от COVID-19 докара до доста утежняване на икономическата обстановка в международен мащаб с подхванатите затваряния и въведените ограничаващи ограничения. Икономиките на страните от ЦИЕ имат вградена резистентност, която им оказа помощ да се приспособяват към породената от пандемията рецесия и да се възстановят бързо ", разяснява основният изпълнителен шеф на Coface за района Ярослав Яворски. Той отбелязва, че с помощта на основни характерности като промишления капацитет и по-евтината квалифицирана работна ръка, са съдействали за по-бързото възобновяване на страните в района в съпоставяне със страните от Западна Европа и множеството от останалите им търговски сътрудници. Същевременно обаче разяснява и по-голямата накърнимост на стопанските системи на ЦИЕ във връзка с войната в Украйна поради географската им непосредственост до двете воювщи страни, зависимостта от износа и вноса на сила от Русия, притока на бежанци от Украйна и произлезлите от войната проблеми с логистиката.

Реклама
Познатите водачи И в това издание районен първенец в класацията, която подрежда фирмите по отношение на регистрираните от тях доходи за миналата финансова година, е полският петролен колос PKN Orlen. С оборота си от 28.6 милиарда евро сдружението остава надалеч пред съперниците, като растящите цени на горивата в международен мащаб изстрелват резултата му със забележителните 52%. Сходен скок регистрира и унгарският народен първенец MOL, който също е представител на петролната промишленост - неговите доходи нарастват с 49% до 16.1 милиарда евро. Това обаче не е задоволително, с цел да изпревари заемащата втората позиция Skoda Auto. Със своите 17 милиарда евро доходи чешкият авто колос генерира близо половината оборот на автомобилния бранш в страната си, само че към момента нарушените в резултат на пандемията вериги на доставки забавят възобновяване на автомобилните производители. Това се вижда изключително добре в резултатите им - и Skoda Auto, и заемащата осма позиция Volkswagen Slovakia бележат въпреки и най-малък спад на приходите си (съответно с 0.4% и 2.3%), а макар умерения растеж от 4% Audi Hungaria изпада от челната десетка.

Българското присъединяване в тазгодишното издание на Top 500 се разраства и в подреждането за 2022 година попадат общо 25 локални компании, по отношение на 22 преди година. За следващ път на първо време от тях се класира държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), който с помощта на скока на енергийните цени тази година даже намира място измежду топ 20 и заема 15-а позиция (виж таблицата). Консолидираните му доходи порастват двойно до 5.7 милиарда евро, а облагата скача неколкократно до 690 млн. евро по отношение на 80 млн. евро година по-рано.

Местният първенец по напредък със скок 0.2 до 1.1 милиарда евро обаче е " Булгаргаз ", който с помощта на този взрив влиза напряко в горната половина на класацията - на 221-о място, откакто предходната година въобще не беше измежду топ 500. Най-нагоре от новите български попълнения в Coface CEE Top 500 пък се подрежда " Еврохолд ", който също печели от подема в енергийния бранш, откакто през предходната година стана притежател на някогашните сдружения на CEZ в България. Приходите му скачат със 157% до 1.9 милиарда евро, с което заема 112-о място в класацията.
Реклама
Сред новите имена от България в групата на 500-те районни водачи са още няколко свързани с енергетиката компании - " Енерго-про Варна ", " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 ", " КонтурГлобал Марица изток 3 ", както и търговецът на цигари " Дафна груп " ( " Табако трейд " ).

" В класацията на Coface CEE Top 500 попадат повече български компании от миналата 2020 година и това е изцяло разбираемо. Доста огромна част от бизнеса се възползва от възстановителните COVID-19 ограничения от държавното управление и записаният растеж в оборотите беше ненапълно предвидим. Тази година обаче бизнесът е заплашен още веднъж заради разтърсванията в макроикономически проект - следва да разберем какъв брой и по какъв начин ще бъдат усетени в България и района ", разяснява шефът на " Кофас България " Пламен Димитров. Шампионите по страни и браншове Подреждането по страни за следващ път отразява състава на лидерската тройка сдружения. Начело по традиция е Полша, която тази година има 153 представители в класацията (при 161 преди година). Общият им оборот за 2021 година е 302.7 милиарда евро. Чешката група нараства до близо една пета от топ 500 - броят на фирмите от страната, които намират място измежду районните първенци, доближава 92, по отношение на 77 преди година, а общите им доходи са 163.2 милиарда евро (29.4% ръст). На трета позиция с 64 представители в общото класиране (68 в миналогодишното издание) е Унгария - техният сбит оборот за 2020 година е 115.7 милиарда евро (28.9% ръст).

И в предходни години най-значим за района е бил секторът на химическата индустрия, в който създателите на класацията сплотяват фирмите с активност в областта на минерали, химикали, нефт, пластмаса и фармация. И въпреки тази година броят на представителите му в топ 500 да понижава до 85 по отношение на 89 в миналогодишното издание на Coface CEE Top 500, общите им доходи скачат с 39% до 181 милиарда евро, а облагите в групата са измежду най-бурно растящите - с 331.5%, след 52-процентното нарастване в цените на петрола през 2021 година Въпреки удара на пандемията и продължаващите компликации с веригите на доставките, автомобилният бранш резервира втората си позиция със 77 представители (84 преди година) със съвкупен оборот от 127 милиарда евро за 2021 година, което е с 9.6% повече спрямо 2020 година - или един от най-скромните растежи в подреждането. Топ 3 на секторите и тази година се добавя от неспециализираната търговия, чиито представители са с шест повече по отношение на предходното издание на класацията - до общо 76. Приходите им за миналите 12 месеца порастват с 19.3% до 138 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР