Полската държавна нефтогазова компания PGNiG подписа договор за доставка на

...
Полската държавна нефтогазова компания PGNiG подписа договор за доставка на
Коментари Харесай

Полската PGNiG и американската Cheniere подписаха 24-годишен договор за доставка на американски LNG


Полската държавна нефтогазова компания PGNiG подписа контракт за доставка на полутечен природен газ (LNG) за период от 24 години с американската Cheniere Marketing International. Церемонията по подписването се състоя във Варшава в наличието на министъра на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери и президента на Полша Анджей Дуда, оповестяват локалните медии.

Според прессъобщение на PGNiG в сходство с контракта за интервала 2019 – 2022 година Полша ще получава годишно към 0,52 млн. тона LNG, което дава отговор на 0,7 милиарда куб м газ след регазификация, а от 2023 година до 2042 година - по 1,45 млн. тона LNG или 1,95 милиарда куб м газ след регазификация.
Това не е първият контракт на PGNiG за покупка на полутечен природен газ от Съединени американски щати. През октомври полската държавна компания подписа контракт с американската Venture Global LNG за доставка в Полша на 2 млн. тона полутечен природен газ за интервал от 20 години, което подхожда на 2,7 милиарда куб м газ след регазификация.

Анджей Дуда съобщи, че за доставката на LNG в Полша е лобирал персонално президента на Съединени американски щати. „ Преди половин година във Варшава разговаряхме с Доналд Тръмп за това. Той попита тогава дали Полша желае да купува от Съединени американски щати полутечен газ. Днес нашият диалог получава практическо удостоверение “, сподели той.

По думите на Дуда, Полша ще развива мощностите на терминала за регазификация при Свиноуйсце. „ Надявам се, че в скоро време ще увеличим опциите двойно “, сподели той.

Полската държавна нефтогазова компания PGNiG купува огромна част от съветския газов холдинг „ Газпром “, само че всяка година усъвършенства и опциите за диверсификация на източниците на газ. Потреблението на страната през 2017 година се пресмята на към 17 милиарда куб м газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР