Полша започна разследване на използването на спорния шпионски софтуер Pegasus

...
Полша започна разследване на използването на спорния шпионски софтуер Pegasus
Коментари Харесай

В Полша разследват използването на шпионски софтуер от бившите управляващи

Полша стартира следствие на потреблението на противоречивия шпионски програмен продукт Pegasus от предходното държавно управление, като сега се организира парламентарно следствие и има опция в бъдеще да бъдат повдигнати наказателни обвинявания против някогашни държавни чиновници, заяви „ Гардиън “.

Адам Боднар, новият министър на правораздаването на Полша съобщи, че през идващите месеци държавното управление ще уведоми хората, които са били обект на офанзиви с Pegasus. Съгласно полското законодателство те ще имат опция да изискат финансова отплата и да станат участници в вероятно наказателно произвеждане.

" Има порядъчен късмет до няколко месеца да разполагаме с много обширни знания за това по какъв начин е било употребявано това съоръжение и с каква цел ", сподели Боднар.

По отношение на опцията за бъдещи правосъдни дейности той добави: " Не знаем кой ще бъде упрекнат. Зависи дали следствието ще тръгне в посока обвинение на някои лица, някои министри или чиновници на службите за сигурност. "

Pegasus е мощен инструмент, създаден от израелската компания NSO Group. Той е в положение да поеме контрола над мобилния телефон на целта, да получи достъп до данни от предпазени приложения за известия и даже да трансформира апарата в записващо устройство.

През 2021 година консорциум от медии, измежду които и " Гардиън ", получи достъп до приключване на данни, което сподели хиляди телефонни номера, които са били цел на Pegasus в разнообразни страни. Също по този начин стана ясно, че шпионският инструмент е бил употребен против медиите и гражданското общество на доста места, в това число в Унгария по времето на министър-председателя Виктор Орбан.

По-късно същата година настрана следствие на Гражданската лаборатория към Университета в Торонто разкри потреблението на Pegasus в Полша, в това число против цели, свързани с партията " Гражданска платформа ", която тогава беше в съпротива, а в този момент е главната партия в ръководещата коалиция след парламентарните избори през октомври предходната година. Сред хипотетичните цели е и евродепутатът Кшищоф Брейза, който по това време води предизборна акция за " Гражданска платформа ".

След като обединението, ръководена от Доналд Туск от " Гражданска платформа ", завоюва парламентарните избори в Полша предходната есен, новото държавно управление даде обещание да проверява хипотетичните злоупотреби със служебно състояние от страна на дяснонационалистическата администрация на " Право и правдивост " (ПиС). Новите управляващи смениха управлението на следената от страната телевизия и започнаха стъпки, които могат да доведат до премахване от служба на шефа на централната банка - съдружника на ПиС Адам Глапински.

Парламентарната комисия за Pegasus стартира работа на фона на необятно публикувани спекулации за това кой различен може да е бил обект на софтуерната офанзива. Магдалена Срока, която управлява парламентарната комисия, съобщи след нейното първото съвещание: „ ПиС ни лъжеше прекомерно дълго за Pegasus и в този момент ще стигнем до дъното на казуса. “

Боднар - правист и някогашен омбудсман по правата на индивида, назначен от Туск за министър на правораздаването - съобщи, че цялостният лист към този момент остава конфиденциален, само че добави, че той включва доста по-известни хора от няколкото към този момент посочени политически фигури. " Този лист е доста по-обширен от листата, който към този момент беше оповестен обществено, има много други забавни обществени лица ", означи той.

Тъй като Pegasus може да е бил употребен и при законни престъпни следствия, би било несвоевременно просто да се разгласява лист с набелязани номера, сподели Боднар. " Не можете просто да дадете тези данни, даже в случай че шпионският програмен продукт е противозаконен ", разясни той.

Вместо това Министерството на правораздаването и разследващите служби възнамеряват да създадат преценка на случаите, които наподобяват политизирани или злоупотребяващи, и да осведомят хората самостоятелно с писмо, че са били обект на посягане. След това лицето ще може да вземе независимо решение дали да оповести информацията или да се включи в бъдещи правосъдни дейности по отношение на наблюдението.

Парламентарното следствие приканва няколко основни фигури от предходното държавно управление на ПиС да дадат показания и към този момент е взело показания от ръководителя на ПиС Ярослав Качински. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР