Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна,

...
Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна,
Коментари Харесай

Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна

Полша краткотрайно ще спре целия импорт на зърно от Украйна, оповестиха държавните управления на двете страни, представени от Politico.

Мярката идва след среща сред новия министър на земеделието на Полша Роберт Телус, който встъпи в служба на 6 април, с украинския му сътрудник Микола Солски на граничен пункт сред двете страни.

" Украинската страна предложи мощно да ограничи и за момента даже изцяло да спре вноса на зърно за Полша ", съобщи Телус по време на взаимна конференция след срещата.

Той добави, че рестриктивните мерки няма да обгръщат преноса на зърно, предопределено за други страни.

След нахлуването на Русия, Украйна беше принудена да пренасочи към половината от износа си от блокираните черноморски пристанища към Полша, Унгария, Румъния, България и други гранични страни. Този ход, подкрепят от Европейската комисия и страните от Европейски Съюз, имаше за цел да хвърли избавителен пояс към Украйна, един от най-големите селскостопански производители в света, и да подсигурява, че нейният експорт може да доближи международните пазари.

Но вместо да напусне източните страни членки на Европейски Съюз, огромна част от продукцията наводни локалните пазари. Българските аграрни производители неведнъж стачкуваха поради безконтролния импорт от Украйна.

Най-засегнати от вноса на украинско зърно в Европа са България, Румъния и Полша. На трите страни Еврокомисията отпуска безплатна помощ от 56 милиона евро.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР