Полша възнамерява да похарчи за отбрана 4% от брутния си

...
Полша възнамерява да похарчи за отбрана 4% от брутния си
Коментари Харесай

Полша ще отдели най-много пари за отбрана от страните от НАТО - Свят

Полша има намерение да похарчи за защита 4% от брутния си вътрешен артикул тази година, заяви министър председателят Матеуш Моравецки , представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

" На фона на войната в Украйна това " ще бъде най-големият % средства, заделени за армията в страна от НАТО ", сподели той при посещаване във военната база в Шедълце, Източна Полша.

Държавите от алианса си сложиха за цел да усилят бюджетите си за защита на към 2% от Брутният вътрешен продукт, само че всяко национално държавно управление има право да реши единствено какъв тъкмо да бъде този дял.

Страната, която отдели максимален % от Брутният вътрешен продукт за защитата си за предходната година, беше Гърция - 3,76 на 100. На второ място бяха Съединени американски щати с 3,47%, което в безспорни стойности се равняваше на 822 милиарда $ - над два пъти повече спрямо общите разноски на всички страни от алианса, взети дружно.

На трето място бе Полша с 2,42 на 100.

Полша, която членува в Европейски Съюз и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, тъй като счита, че Москва от ден на ден заплашва сигурността ѝ.

Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка " Ейбрамс " от Съединени американски щати и подписа контракти за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.

През идващите няколко години е планувано персоналният състав на армията на Полша да доближи бройка от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от така наречен Сили за териториална защита.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР