Полша трябва да даде оферта на България за закупуването на

...
Полша трябва да даде оферта на България за закупуването на
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Полша е съгласна да ремонтира българските МиГ-29, чакаме оферта

" Полша би трябвало да даде оферта на България за закупуването на 6+2 мотора за българските МиГ-29 ", заяви служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред Нова Тв.

Ресурсът на моторите на руските ни МиГ-29 изтича в средата на 2023 година Затова и помощ за ремонта им се търси от Полша.

" Повече от 1 година бе пропиляна в чудене дали да продължи употребата на МиГ-29. Правим всичко допустимо това да се случи. Инженерно-техническият ни състав прави всичко допустимо за поддържката. Засега нещата с Полша вървят в добра посока. Крещяща е потребността от авиационни мотори. Говорил съм да купим 6+2 мотора, чакаме оферта от Полша. Отправил съм покана да дойдат тук в София и да беседваме, уповавам се до края на месеца да дойдат тук. Два от моторите ще бъдат показани от полските Военновъздушни сили, ще се инсталират до два дни. Останалите шест са на стадий довеждане докрай на ремонт - до края на годината ще са подготвени ", сподели Стоянов.

" Ще имаме пари по тази причина, само че дано не приказваме за числа. 7-8 пъти под допустимото е подготовката на летците ни. С тези мотори се надявам да се обезпечи летателната им дарба до края на годината ", изясни той.

" 6-8 милиарда е проект сметката за придобиването на новите Ф-16. Няма да получим обезщетения за забавянето на първите Ф-16. Договорено е по втория контракт за вторите Ф-16 да бъде понижена цената, не бих го нарекъл отплата. Има го това понижение от 35 милиарда лева ", уточни още министърът.

" Армията е там, където би трябвало да бъде. Тя е в Карловско. Започна с първата задача - търсене и избавяне, оправи се отлично. Следващата задача бе да достави храни и помощ. Третият стадий е разчистване и подкрепяне на семействата. Около 1200 индивида до момента са били на терен. Имаме проект, вървим по проект. Старши пълководец ген. Дешков е там, необикновен пълководец. В момента почистваме единствено в домовете, би трябвало ни техника за разчистване на дворовете, с която не разполагаме. От АПИ бе докарана габаритна техника - с нея ще се чистят пътищата, а по-късно ще пристигна и малогабаритната техника ", сподели още Стоянов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР