Полша ще забрани на руски спортисти да участват в спортни

...
Полша ще забрани на руски спортисти да участват в спортни
Коментари Харесай

Полша ще допуска руски спортисти на състезания само след официално заклеймяване на войната

Полша ще забрани на съветски спортисти да вземат участие в спортни шампионати в страната, до момента в който не подпишат публично изказване, осъждащо специфичната военна интервенция на Русия в Украйна . Това съобщи полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, представен от ТАСС.

Той уточни, че изискването за присъединяване в надпревари е задължението всички спортисти да подпишат декларация, че " не поддържат военни дейности и стоят против военните закононарушения ".

" Ако съветски състезател подпише тази декларация, това ще служи като уверение за морал и по-късно той или тя ще може да взе участие в надпревари. Ще пожелаваме тази декларация да се подписва на всички спортни шампионати, провеждани на територията на Полша ", разясни министърът.

Преди по-малко от две седмици Полската федерация по фехтовка разгласи, че може да се откаже от проектите за осъществяване на стадия от Световната купа в Познан идващия месец, в случай че на съветските спортисти бъде разрешено да вземат участие в събитието под безпристрастен байрак.

На 10 март Международната федерация по фехтовка реши да разреши на спортисти, представляващи Русия и Беларус, да вземат участие в интернационалните шампионати с безпристрастен статут. На 14 март полското генерално консулство в Москва съобщи, че съветските състезатели по фехтовка сега нямат право на виза за влизане в Полша.
 МОК протака решението за съветски и беларуски спортисти на Олимпиадата
МОК протака решението за съветски и беларуски спортисти на Олимпиадата

Отлагането възмути Германия и Полша, само че Украйна е удовлетворена

Дни по-късно Германската федерация по фехтовка разгласи, че ще се откаже от организирането на един от шампионатите от Световната купа на Международната федерация по фехтовка поради разрешението на спортисти от Русия и Беларус да се състезават под безпристрастен байрак.

Във вторник предложи интернационалните федерации да разрешат на съветските и беларуските спортисти да се състезават с безпристрастен статут, като в същото време няма да могат да вземат участие в отборни надпревари. Освен това спортистите не би трябвало да поддържат специфичната военна интервенция или да са свързани с въоръжените сили или службите за национална сигурност.

Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков назова тези рекомендации безусловно неприемливи , защото биха довели до ерес в съветския спорт.
 Зеленски изиска от Макрон да не пуска съветски спортисти на Олимпиадата през 2024 година
Зеленски изиска от Макрон да не пуска съветски спортисти на Олимпиадата през 2024 година

Двамата водачи организираха телефонен разговор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР