Полша ще разположи повече войски на границата с Беларус, след

...
Полша ще разположи повече войски на границата с Беларус, след
Коментари Харесай

Високо напрежение на границата на Полша с Беларус - полски пилоти са готови да използват оръжие

Полша ще разположи повече войски на границата с Беларус, откакто упрекна Минск в нарушение на въздушното й пространство, повишавайки напрежението сред страната член на НАТО и основния съдружник на Кремъл във все по-нестабилната конюнктура, в отношение на сигурността в Европа, написа CNN, представена от " Фокус ".

Варшава заяви, че два беларуски хеликоптера евентуално са нарушили полското въздушно пространство по време на учения на 1 август, което беларуското министерство на защитата изрично отхвърли и отхвърли като " пресилено “.

Тази обстановка идва на фона на нараснала интензивност наоколо до тънка линия земя сред Полша и Литва, известна като Пропастта Сувалки или кулоар, към която се движат войски от съветската ЧВК " Вагнер ", в явен опит да усилят натиска върху страните-членки на НАТО и Европейски Съюз.

Беларуският президент Александър Лукашенко посредничи в договорка за прекъсване на несполучливия протест на " Вагнер ", след което е обявено, че хиляди наемни бойци са изпратени в Беларус.

Минск е уведомил Варшава за обучение, само че прекосяването на границата е в източната част на Беловежката област на " доста дребна височина, което затруднява засичането от радарните системи ", се показва в изказване на полското министерство на защитата.

Впоследствие полският министър на защитата Мариуш Блашчак е наредил по границата да бъдат ситуирани повече бойци и бойни хеликоптери, добавя полското ведомство.

Беларуското министерство на защитата съобщи, че " не е имало нарушавания на въздушното пространство от страна на хеликоптерите Ми-24 и Ми-8 ".

" Обвиненията за нарушение на границата на Полша от хеликоптерите Ми-24 и Ми-8 на беларуските военновъздушни сили и силите за противовъздушна защита са пресилени и са отправени от полското военно-политическо управление, с цел да оправдае скупчването на сили и средства наоколо до беларуската граница ", се показва в изказване на беларуското министерството, оповестено в Telegram.

Полша осведоми НАТО за случая, за който се твърди, че се е случил южно от Сувалския проход - 60-километрова линия, която е от стратегическо значение за НАТО, Европейски Съюз, Русия и Беларус.

Граничният регион свързва съветския анклав Калининград с Беларус и е единствената сухопътна връзка сред балтийските страни и останалата част от Европейски Съюз.

Миналата седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че наемниците на " Вагнер " се насочват към Сувалския проход през Гродно, град в Западна Беларус, в обстановка, която " става още по-опасна ", защото съюзените на Русиясе пробват да усилят наличието си покрай границата с НАТО.

На 1 август полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски съобщи пред локалната радиостанция RMF.FM, че в бъдеще " за жалост " може да има още провокации от страна на беларуските и съветските сили.

Барбара Йоксън, учител по интернационална политика в университета в Ланкастър, Северна Англия, е декларирала, че Варшава " счита Беларус за съизвършител в актуалната рецесия на европейската сигурност ".

Днес стана ясно, че " полската войска е прегрупирала бойни хеликоптери от 1-ва авиационна бригада на Сухопътните войски и от 25-а въздушна кавалерийска бригада покрай границата с Беларус. Пилотите са в режим на незабавни дейности и ще употребяват оръжие при нужда ". Това е декларирал ген. Марек Соколовски, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Полша, цитират TVP Info.

Министърът на защитата на Полша Мариуш Блашчак взе участие в брифинг с бойци от полската войска за увеличение на броя на бойците на полската войска на границата с Беларус и ориентиране на спомагателни сили и средства за отбрана на границата.

По време на брифинга военачалник Соколовски е съобщил, че в сходство със заповедта на министър Блашчак е осъществено неотложно подсилване на беларуското направление, също по този начин, чее осъществено предварителното разузнаване къде ще бъдат ситуирани войските.Той е уведомил, че според заповедта на министъра хеликоптерите ще бъдат основани на две места в режим на незабавни дейности " при тревожни събития на границата.

Анализатори и военни специалисти разясняват, че Москва употребява беларуска територия, с цел да улесни нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година, което ускори връзките сред Путин и беларуския президент Александър Лукашенко.

" Разполагането на войски в Сувалския проход би осигурило директна връзка сред Русия и Калининград, което го прави витално значима цел за режима на Путин ", е декларирала Йоксън пред CNN.

" Чрез разполагането на войски както от запад (Калининград), по този начин и от изток (Беларус), Русия ще може дейно да откъсне балтийските страни от съдружниците си от НАТО в Централна и Западна Европа. Това би разрешило на Путин евентуално да нахлуе в страни като Литва, Латвия или Естония. "

Войната в Украйна подтикна западните страни на блока да премислят тактиката си за национална сигурност в лицето на Путин, който исторически се пробва да спре разширението на НАТО в Европа.

" Ако Русия разположи войски в Сувалския проход, това евентуално ще провокира незабавна военна реакция от страна на други страни от НАТО, които ще го възприемат като директна офанзива, ориентирана против държави-членки в района ", е допълнила Йоксън.

" Подобен ход би бил сигнал, че Русия е подготвена да изостри борбата си с НАТО до пълномащабна война и рискува нуклеарна ескалация и от двете страни. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР