Полша ще получи отстъпка от ЕС в битката си за

...
Полша ще получи отстъпка от ЕС в битката си за
Коментари Харесай

Полша ще получи отстъпка от ЕС за украинското зърно

Полша ще получи отстъпка от Европейски Съюз в борбата си за ограничение на украинския импорт на храни, съобщи еврокомисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис пред Financial Times, представен от БНР.

" Ще разгледаме по какъв начин можем да предоставим спомагателни гаранции на Полша и други страни членки, да вземем за пример посредством въвеждането на характерни за всяка страна защитни ограничения ", отбелязва Домбровскис.

Полша и Унгария вкараха едностранни забрани за импорт на украински артикули през април предходната година в отговор на всеобщите митинги на аграрни стопани против евтиния импорт от Украйна, довел до пренасищане на вътрешния им пазар със зърно. Забраната е в прорез с общото комерсиално право на Европейски Съюз.

В началото на годината пет страни от източната част на Европейския съюз, в това число България, желаеха от Европейската комисия да наложи налози върху вноса на зърно от Украйна, базирайки се на нелоялна конкуренция.

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия до Европейска комисия: Да има мита за вноса на украинско зърно
След встъпването си в служба предишния месец Туск разочарова Брюксел, като резервира въведената от предходното държавно управление на национал-консерваторите възбрана за импорт на зърно, като даде обещание да пази ползите на полските водачи на камиони, които блокираха някои гранични пунктове с Украйна в символ на митинг против по-евтината конкуренция от страна на украинските превозвачи.

Тази тематика Доналд Туск разиска през днешния ден в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР