Полша призова президента на Русия Владимир Путин да не използва

...
Полша призова президента на Русия Владимир Путин да не използва
Коментари Харесай

Полша призова Путин да не използва Втората световна война и Холокоста за политически цели

Полша прикани президента на Русия Владимир Путин да не употребява за политически цели Втората международна война и Холокоста, съобщи " Асошиейтед прес ".

Призивът насочи през вчерашния ден държавният министър в полското външно министерство Шимон Шинковски вел Сенк преди плануваната за тази седмица конференция в Израел по случай 75-годишнината от освобождението на нацисткия концлагер " Аушвиц-Биркенау " от руските войски.

Путин, който ще бъде измежду основните оратори на проявата, упрекна неотдавна Полша, че носи известна виновност за експлоадирането на Втората международна война и упрекна тогавашното полско държавно управление в антисемитизъм. Президентът на Полша Анджей Дуда бойкотира конференцията с аргумента, че не му е дадена опция до приказва на нея.

По думите на Шинковски вел Сенк, в случай че на конференция в Израел бъдат повторени изопачените изказвания и погрешни обвинявания, Полша ще даде исторически документи и обстоятелства, с цел да ги обори. Министърът загатна за напъните на полската незаконна опозиция и държавното управление в емиграция в Лондон да съберат и споделят със международните водачи обстоятелствата за всеобщото заличаване на евреи от нацистките окупатори.

Един от тези документи е полски отчет, получен от няколко държавни ръководители през 1942 година, когато е функционирал " Аушвиц-Биркенау ". В интервала 1940-1945 година в този лагер са убити към 1.1 милиона души, множеството евреи от цяла Европа.

Втората международна война стартира на 1 септември 1939 година с нахлуването на Вермахта (въоръжените сили на нацистка Германия) в Полша, последвано от инвазия от изток на Червената войска на 17 септември, напомни АП, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано тази седмица министър председателят на Полша Матеуш Моравецки окачестви като следващи спекулации оповестените от министерството на защитата на Русия архивни документи от 1945 година. Според тях бойци от полската опозиция били избивали евреи и украинци по време на Втората международна война.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР