Полша повдигна обвинения в шпионаж в полза на Русия на

...
Полша повдигна обвинения в шпионаж в полза на Русия на
Коментари Харесай

Полша обвини 16 чуждестранни граждани в шпионаж за Русия

Полша повдигна обвинявания в шпионаж в интерес на Русия на 16 задгранични жители . Те са обвинени в бойкот и събиране на информация за доставки на военно съоръжение за Украйна, заяви Франс прес.

Новината идва откакто шпионската група тази година. Тогава доказателствата сочеха, че групата е конфигурирала секрети камери за снимане на транспортната инфраструктура, която се употребява за изпращане на помощ от Украйна .

От офиса на полския вътрешен министър Мариуш Камински споделиха, че обвинените са се признали за отговорни. Дейността им е включвала и агитация за всяване на отрицателни настроения по отношение на Украйна.

Министърът на правораздаването и основен прокурор Збигнев Жобро показа в профила си в обществената мрежа „ X “, че всеки от обвинените може да получи до 10 години затвор.

През последната една година Полша арестува няколко души по съмнения в шпионаж към Русия. Полската прокуратура упрекна съветски жител, живеещ в страната, че е шпионирал за Русия сред 2015 и 2022 година Той беше задържан през април предходната година след следствие, съгласно което е събирал информация за структурата на полските военни елементи в североизточната част на страната.

Преди това испански жител от съветски генезис беше задържан в югоизточния град Пшемишъл още веднъж поради съмнения в шпионаж. Той беше разпознат като сътрудник на съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ).

Полша, която е член на НАТО, е главен център за западните оръжия, които отиват в Украйна в поддръжка на битката ѝ против Русия.

Откакто Русия стартира цялостно огромната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година, консервативното държавно управление на Полша се концентрира върху укрепването на въоръжените сили. През 2024 година държавното управление възнамерява да изразходи над 4% от брутния вътрешен артикул (БВП) за защита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР