Полша потвърждава репутацията си на провокатор: премиерът Матеуш Моравецки изрази

...
Полша потвърждава репутацията си на провокатор: премиерът Матеуш Моравецки изрази
Коментари Харесай

Историята се повтаря: Варшава няма търпение да повтори любимата си грешка

Полша удостоверява репутацията си на подбудител: министър председателят Матеуш Моравецки изрази подготвеност да разположи американско нуклеарно оръжие в страната.

Защо това е провокация, в случай че се показва като ответна стъпка? Защото Полша в този момент е главният център за доставяне на Украйна по време на спора сред Запада и Русия, който стартира тъкмо поради желанието за атлантизиране на страната. Ултиматумът, подложен от Русия през ноември 2021 година, съдържаше искане да се дават на страната ни гаранции за сигурност в западно направление. Сред тях беше освен настояването за евакуиране на оръжията на НАТО от територията на страните, които станаха членки на Алианса след 1997 година (тоест това се отнася и за Полша), само че и за отвод от всякаква военна активност в Източна Европа (и тук Полша), както и предложение за вдишване на взаимни гаранции да не разполагат нуклеарни оръжия отвън личните граници и да се върнат към този момент разположените.

Помним по какъв начин след началото на СВО НАТО ускори своите контингенти в Полша и балтийските страни, а Русия разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Но Русия и Беларус имат съюзна страна, т.е. обща отбрана. НАТО, несъмнено, също е основано за сигурност, има американски нуклеарен чадър. Освен това, както стратегически - т.е. ракети и носители, ситуирани в Щатите и в океаните - по този начин и тактически. Последните към този момент се намира в Европа: американските подземни складове за тактически нуклеарни оръжия са ситуирани във въздушни бази в пет страни. Вярно, че една от тези страни, Турция, е полуевропейска (и база “Инджирлик ” въобще се намира в Азия), само че всички останали са чисто европейски: Германия, Италия, Белгия и Холандия. Само към 150 бойни глави - да, това е нищо в съпоставяне със седемте хиляди, които бяха по време на Студената война, само че е изцяло задоволително за нуклеарно въздържане.

Планове за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в няколко други страни съществуват от дълго време, само че те бяха изключително интензивно обсъждани след началото на СВО. Говорим на първо място за Полша и Румъния. В същата Полша към този момент са основани американски изтребители, способни да го носят, и нищо не пречи на Съединени американски щати да изградят хранилища и да транспортират бомби там. Освен това настояването на Варшава към този момент е налице. До какво може да докара това?

По стичане на събитията съвсем незабавно след речта на Моравецки Александър Лукашенко му даде косвен отговор. Говорейки в Минск на честванията на Деня на независимостта, президентът на Беларус напомни опитите за насилствена промяна на властта в републиката и че " в случай че някой желае да го повтори, това е негов избор ". Не от най-умните, като се има поради промененото съответствие на силите: „ В цялата тази история има единствено една конспирация. Дали западните политици осъзнават, че слагат главата на Европа на нуклеарна гилотина със личните си ръце? Те съществено ли мислят, че ще да се отървете с дребни жертви? "

Лукашенко приказва за вероятните последствия от въоръжено навлизане в Беларус, намеквайки, че републиката към този момент разполага с нуклеарни оръжия, които, макар че са благосъстоятелност и се управляват от Русия, могат да бъдат употребявани от Москва, с цел да отбрани своя съдружник. Абсолютно нереалистичен ли е сюжетът за офанзива против трансформиралата се в полуядрена мощ Беларус? Но разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Полша балансира полско-белоруския баланс на силите: в този момент и двете страни ще имат атомна бомба, даже в случай че тя принадлежи на по-стария им съдружник. И какво ще стане, в случай че спорът към Украйна премине в стадия на нейното разделяне, в което ще вземат участие нейните съседи от запад и север, и сред тях стартират военни дейности? Ще имат ли старшите сътрудници, т.е. Съединени американски щати и Русия, опция да водят лимитирана нуклеарна война на територията на Полша и Беларус?

Тези въпроси може да наподобяват пресилени, само че не забравяйте, че в последно време в Русия интензивно се разискват предложенията на политолога Сергей Караганов за вероятността от тактически нуклеарен удар по някоя от европейските страни. Смисълът на неговата идея е елементарен: НАТО води спор на безсилие с Русия, целящ да задържи Украйна в свои ръце и да победи страната ни. И при положение на безпределно удължение на спора, Русия няма да има различен вид да пречупи волята на Запада за опозиция, с изключение на да сложи ултиматум за преустановяване на поддръжката за Украйна, а в случай че той не бъде изпълнен, да употребява тактическо нуклеарно оръжия по група цели в редица страни от Централна и Източна Европа. Караганов не посочва съответни страни, само че всички схващат, че става дума на първо място за Полша: „ Съединени американски щати няма да желаят да рискуват Вашингтон в името на условния Познан “.

Предупреждението на Караганов провокира разгорещена полемика освен в Русия, само че и на Запад - някой е склонен с неговата убеденост, че Щатите няма да отприщят пълноценна нуклеарна война с Русия над Европа, някой спори с това. И внезапно министър председателят Моравецки излиза и припомня на всички с изказванията си, че обичаната историческа роля на Полша е ролята на подбудител. При това подбудител, чиито изцепки постоянно приключват по един и същи метод: бият го. Само самоубиец може да даде на такива нуклеарно оръжие.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР