Полша поиска репарации от Германия и няма да се ограничи

...
Полша поиска репарации от Германия и няма да се ограничи
Коментари Харесай

Против всички: Варшава продължава да разделя ЕС

Полша изиска репарации от Германия и няма да се ограничи до това. Плановете, съгласно полските медии, включват " връщане " и на някои чешки територии. Президентът Анджей Дуда също разгласи желанието си да търси обезщетение от Русия. За това за какво поляците подвигат залозите в интернационалните разногласия - в материала.

Оправдана сума “

Германия окупира Полша през 1939 година, а преди 1944 година, съгласно публични данни, минимум пет милиона поляци (почти 20 % от населението) са починали.

За репарации се приказва от дълго време. През 2018 година министър председателят Беата Шидло съобщи, че Полша, като жертва на Втората международна война, има право да разчита на „ правдивост “. Скоро назоваха сумата: минимум 850 милиарда $. „ Говорим за доста огромна, само че оправдана отплата за военни закононарушения, разрушени градове, села, изгубения демографски капацитет на страната “, изясни Аркадиуш Муларчик, член на Сейма. Но въпросът към момента се отсрочва за бъдещето.

Този път във Варшава претендират за 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона евро). Ярослав Качински, началник на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС), който предложи да документира настояванията, сподели, че в по-голямата си част това е " отплата за гибелта на повече от 5,2 милиона полски жители ".

При това подобен резултат е получен по „ закостенял метод “. Тоест, поправено с инфлацията за 70 години, можеше да е повече.

В средата на септември Сеймът утвърди с огромно болшинство самодейността на държавното управление. Отпусната е една година за издаване на публична нота.

Противоречива самодейност

Въпреки че сумата съгласно поляците е " щадяща ", Берлин е доста неудовлетворен. Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че въпросът с заплащанията е завършен.

Германската позиция в това е поредна и непроменена. Факт е, че след войната Полша получава репарации, само че през 1953 година самата тя ги отхвърля.

Варшава отвръща, че това е решение на Полската национална република, спътник на Съветския съюз. Сега тези страни въобще не съществуват, както и Германска демократична република, която взе участие в съглашението. Това значи, че всичко това няма правна мощ.

Не единствено Германия обаче е срещу заплащанията. Според изследване на Центъра за проучване на публичното мнение “Юнайтед Сървис ” по-малко от половината поляци поддържат настояванията в Германия - 47,2%. По създание това е електоратът на ръководещата партия. Според 37 на 100 исковете са неоснователни. Повече от 15 % към момента не са решили.

Манипулирайки публичното мнение, Варшава се базира на други данни от същата “Юнайтед Сървис ”: 90 % от французите и 85 % от германците признават Полша за жертва на Втората международна война. Там обаче не беше издигнат въпросът дали германците са съгласни да платят от държавната си хазнаполските загуби.

И най-после, обстановката се утежнява от обстоятелството, че Варшава ще събира пари и от Русия. Тази тематика също не е нова. Преди няколко години Павел Яблонски, заместник-ръководител на полското външно министерство, приказва за „ абсолютно право “ на репарации от Москва. Тогава представителят на съветското външно министерство Мария Захарова го прикани да " спре да се лигави ".

Но неотдавна президентът Анджей Дуда още веднъж приказва за това. „ Смятам, че би трябвало да желаяме репарации и от Русия “, акцентира той в изявление, разяснявайки претенциите против Германия.

" За страдание, редица политици във Варшава изпадат в някакъв тип вреден политически екстремизъм. Те усложняват контактите на страната си освен с Русия, там към този момент е мъчно да се усложни нещо, там всичко стана извънредно комплицирано, само че и.усложняват връзките си със съдружниците, имам поради обстановката с Германия “, отговори прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Териториални искания

Умишленото утежняване на връзките със съдружниците се удостоверява освен от немския образец. И по този начин, в края на февруари предходната година чешкото държавно управление заведе дело против Полша в Европейския съд по отношение на въглищната мина “Туров ” в полския град Богатиня, близо до чешката граница.

Според Прага добивът на въглища в граничния район е лишил локалните фермери от вода и е нанесъл съществени вреди на околната среда. През септември 2021 година съдът на Европейски Съюз в Люксембург се произнесе в интерес на Чехия, като задължи Полша да заплаща по 500 000 евро годишно до затварянето на мината.

Дебатът продължава, само че Варшава в този момент се надява да окаже напън върху Прага от другия фланг. Според вестник “Речпосполита ”, базирайки се на писмо от депутата от ПиС Ярослав Краевски, полското държавно управление има намерение да изиска 368 хектара земя от Чешката република. „ Толкова би трябвало да върне Прага на Варшава като отплата за несправедливото делимитиране на полско-чехословашката граница през 50-те години на предишния век “, аргументира се депутатът.

Поляците от дълго време се пробват да изкопчат това. „ От 1992 година работи полско-чешката гранична комисия, а през 2005 година чешкото държавно управление даже предложи финансова отплата, само че Полша я отхвърли “, спомня си Краевски.

Отговорът от Прага на насрещните оферти “е бил размит “, споделя той, тъй че е време да се работи по-решително.

Търсене на замразени активи

Според Ян Олбрихт, член на Европейския парламент от опозиционната полска партия „ Гражданска платформа “, ПиСе избрала „ най-лошия миг “ за разногласия със съседите и сътрудниците от Европейски Съюз в подтекста на военните дейности в Украйна.

Въпреки това Варшава непрекъснато се пробва да употребява украинския спор в своя изгода. След като одобриха максимален брой бежанци, поляците под този предлог упорстват за обновяване на заплащанията от Европейски Съюз, замразени заради правосъдни и обществени промени, които не се харесват на Брюксел.

Засега опитите на Полша да окаже напън върху Европейски Съюз посредством Германия или Чехия не са сполучливи. За проектите за някакво подмолно спорене свидетелства и фактът, че бяха нужни години за изпращането в Берлин на нотите за репарациите. Вероятно поляците ще саботират някои от решенията на Европейския съюз, до момента в който реализиран териториални или парични отстъпки. Процесът върви с друг триумф. А Варшава е изцяло способна да забави работата на Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР