Полша поиска Европейската комисия да отложи събирането на глобите, наложени

...
Полша поиска Европейската комисия да отложи събирането на глобите, наложени
Коментари Харесай

Полша моли Брюксел да не я глобява

Полша изиска Европейската комисия да отсрочи събирането на санкциите, наложени й за нарушавания на независимостта на правосъдната власт, заявявайки, че работи по премахване на казуса.

Ройтерс заяви в петък, че държавното управление е изпратило в Брюксел писмо на 10 януари, с което моли да не се пристъпва към наложително събиране на санкциите, наложени от Съда на Европейски Съюз.

В момента Варшава дължи 70 милиона евро за това, че не е спряла неотложно работата на дисциплинарната камара, която се занимава с наказванията на магистратите, както й беше подредено от Съда на Европейски Съюз през лятото, а в края на октомври наложи санкция от 1 млн. евро на ден за неизпълняване на правосъдната заповед.

Писмото е най-новото развиване на случая, една от многото борби сред ръководещата в Полша националистическа, евроскептична партия " Право и правдивост " за отклонения от върховенството на правото и разделянето на управляващите.

За какво спорят Полша и Европейски Съюз вижте

Писмото, което е подписано от полския дипломат към Европейски Съюз Анджей Садос, твърди, че Върховният съд към този момент е решил да спре връчването на някои каузи в Дисциплинарната камара и че държавното управление прави координиране по законопроекти " ориентирани към продължение на промените в правосъдната система ".

" При тези условия апелирам Комисията да отсрочи изпращането на предложения за заплащане, до момента в който не бъдат осъществени плануваните промени ", написа дипломатът, представен от Ройтерс.

Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще пристъпи към изпращането на претенции за санкции, защото не вижда задоволително безапелационни доказателства, че решенията на Съда се извършват. Това може да стане наложително, в това число посредством приспадането на санкциите от дължимите към Полша пари по еврофондовете. Варшава към момента не е получила утвърждение за проекта си за възобновяване поради казуса с независимостта на съдиите, и разчита единствено на лични средства и на европейските фондове за пълненето на бюджета.

Дисциплинарната камара към Върховния съд стартира работа през 2017 година като част от радикални промени в правосъдната система. Съдът на Европейски Съюз откри противоречие с европейското право по отношение на независимостта на правосъдната власт, чиито членове бяха назначени от ръководещата партия. Дейността на камарата докара до отстраняването на съдии, в това число известни критици на държавното управление и до назначението и покачването на лоялни на ръководещата партия магистрати.

В писмото не се показва в детайли по какъв начин и по кое време Варшава ще приключи действието на дисциплинарната гилдия, което беше дадено още през лятото от ръководителя на ръководещата партия Ярослав Качински и през есента от премиера Матеуш Моравецки пред Европейския парламент.

Според чиновници на Комисията до момента нито една страна не е съумяла да се отклони от наложени й от Съда на Европейски Съюз наказания за несъблюдение на неговите решения.

Още 15 млн. евро санкция, дължими през януари

Освен за независимостта на правосъдната власт Полша има да заплаща санкция и за отхвърли да затвори въглищната мина " Туров ", която замърсява гранични региони в Чехия и Германия.. Присъдата беше произнесена през септември и се дължи оттогава. В четвъртък Еврокомисията заяви, че е изпратила последно предизвестие до държавното управление на Моравецки да заплати част от санкцията до 15 дни.

Тъй мината не беше закрита, Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за заплащане, в която се упорства до 45 дни да бъдат платени дневните санкции за интервала от 20 септември до 19 октомври или към 15 милиона евро.

Плащането не е било осъществено в този период, ето за какво комисията е изпратила напомнящо обръщение на 2 януари, с краен период 15 след приемането на известието от полските управляващи.

Делото беше заведено от Чехия, която изиска компенсации от 5 млн. евро на ден за това, че мината в Туров вреди на околната среда в граничния регион, където хората се оплакват от шума, праха и неналичието на вода. Полските управляващи оповестиха, че няма да платят, защото добиваните в рудника въглища са нужни за енергийната сигурност на страната. С въглищата от лигнитната мина се обезпечават към 7% от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, има намерение да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от 25 на 30 кв. километра

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР