Полша отзовава 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж в полза

...
Полша отзовава 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж в полза
Коментари Харесай

Полша изгони 45 руски дипломати заради шпионаж

Полша отзовава 45 съветски дипломати, обвинени в шпионаж в интерес на Русия.

Руският дипломат в Полша Сергей Андреев е бил извикан незабавно в Министерството на външните работи тази заран за събеседване.

Списъкът на съветските дипломати, които съгласно полските управляващи са взели участие в действия на полска територия, несъвместими с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, включва към 45 души, измежду които са и чиновници на съветското посолство във Варшава.

На конференция Станислав Жарин, представител на полските служби за сигурност, приказва за листата на лицата, които ще бъдат експулсирани от Полша. Съществуването за листата беше доказано и от представителя на държавното управление Пьотр Мюлер.

" Такъв лист е предаден. Днес съветският дипломат беше извикан в Министерството на външните работи. Ще беседваме за това и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат оповестени през днешния ден ", сподели той в Сейма.

Руското министерство на външните работи даде обещание отговор на експулсирането на дипломатите.

Агенцията за вътрешна сигурност задържа един от обвинените, оповестиха през днешния ден локалните управляващи. Той е чиновник в Службата за гражданска регистрация във Варшава и е бил арестуван на 17 март, заяви държавната осведомителна организация PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест. Ако бъде дефинитивно приет за отговорен, арестуваният може да получи присъда до 15 години затвор.

Станислав Жарин съобщи пред организация PAP, че арестуваният е събирал данни и ги е предавал на съветската Служба за външно разузнаване. Поради служебните си отговорности, мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и тези на град Варшава, уточни Жарин.

" Предвид естеството на документите, събирана от тези звена, дейностите на обвинения са представлявали опасност за вътрешната и външната сигурност на Полша ", уточни представителят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР