Полша отбелязва днес 76-годишнината от избухването на Варшавското въстание -

...
Полша отбелязва днес 76-годишнината от избухването на Варшавското въстание -
Коментари Харесай

Полша отбелязва 76-годишнината от Варшавското въстание

Полша отбелязва през днешния ден 76-годишнината от експлоадирането на Варшавското въстание - най-мащабната въоръжена опозиция в Европа против нацистката окупация и едно от най-трагичните събития в историята на страната, съобщи Ройтерс.

На 1 август 1944 година в 5 часа следобяд бойци от полската незаконна опозиция, ръководени от Армия Крайова, въстават във Варшава против нацистките окупатори. Военната цел е освобождението на полската столица преди в нея да навлезе Червената войска. Политическата цел - да се предотврати установяването на просъветски режим в Полша - също не е реализирана.

Въстанието е потушено за 63 дни, което коства живота на близо 200 хиляди поляци, най-вече цивилни. Останалите половин милион варшавяни са депортирани и градът е опустошен съвсем напълно.

1000 американски бойци и командна конструкция ще бъдат ситуирани в Полша

Възпоменателните прояви по случай годишнината започнаха в четвъртък и ще продължат през днешния ден през целия ден, само че при ограничавания поради коронавирусната пандемия. В 17 ч. със сирени и черковни камбани във Варшава и другите градове ще бъде почетена паметта на починалите.

Германското посолство във Варшава е свалило на половина знамената в символ на "дълбока горест и позор за жестоките закононарушения на немските окупатори в битката им на народа на Варшава ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР