Полша изрази готовност да обучава украински пилоти да управляват американски

...
Полша изрази готовност да обучава украински пилоти да управляват американски
Коментари Харесай

Полша готова да обучи украински пилоти за F-16, след като САЩ одобриха

Полша изрази подготвеност да образова украински водачи да ръководят американски изтребители Ф-16, откакто Съединени американски щати дадоха утвърждението си, заяви Франс прес.

" Готови сме да образоваме водачите на самолети Ф-16, само че това образование още не е почнало ", съобщи полският министър на националната защита Мариуш Блашчак, след среща на министрите на защитата на страните на Европейски Съюз в Брюксел, отдадено на помощта за Украйна.

Малко по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери, че образованието в Полша към този момент е почнало.

Други страни също имат желание да вземат участие в образованието. Нидерландската министърка на защитата Кайса Олонгрен увери, че са получили позволение от Вашингтон за обучаване на украински водачи на Ф-16 и работят по съответен график за началото на образованието. " Важно е да го създадем незабавно, щом стане допустимо ", акцентира тя.
" Първо започваме с образованието. Доставката на летателните апарати ще бъде идващият стадий ", добави тя, като загатна " взаимните старания с Дания, Белгия, Обединеното кралство и други съдружници ". Доставката на самолетите обаче наподобява ще бъде затруднена.

" Нашият принос не е от голяма важност просто тъй като нямаме Ф-16 и не можем да образоваме водачи ", съобщи немският министър Борис Писториус. Швеция, Латвия и Естония също оповестиха, че не разполагат с Ф-16. Самолетите биха могли да бъдат доставени на Киев от други страни от Европейски Съюз, които към момента не са създали никакви изказвания, или от Съединени американски щати.

Министрите разискаха и доставката на артилерийски муниции, поискани от Украйна. " Държавите членки са доставили на Украйна 220 000 снаряда от друг диаметър и 1 300 ракети " за зенитните и противотанковите ѝ оръжия след апела, насочен на 9 февруари от президента Володимир Зеленски, заяви Жозеп Борел.  

От началото на съветското настъпление в Украйна " страните членки ни показаха фактури за 10 милиарда евро, което е доста повече от предстоящото " за доставените на Киев оръжия, означи той. Възстановяването на към 40 % от сумите се прави от Европейския механизъм за мир, основана и финансирана от вноски на страните членки отвън бюджета на Европейски Съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР