Полша изглежда ще отбележи драматична промяна на посоката в политически

...
Полша изглежда ще отбележи драматична промяна на посоката в политически
Коментари Харесай

Нова ера след изборите в Полша: Опозицията ще управлява, въпреки първото място на „Право и справедливост“

Полша наподобява ще означи трагична смяна на посоката в политически проект, след доста тежка предизборна акция. Ситуацията след извършените през вчерашния ден избори там прилича тази в България. На фона на невиждано висока изборна интензивност, ръководещата партия „ Право и спарведливост “ към този момент наподобява, че печели изборите и получава най-вече места в Народното събрание, само че по-малко, в сравнение с предходните избори и незадоволително, с цел да управлява държавно управление, което да може да прокарва закони.

Опозиционните партии в Полша наподобяват по този начин, като че ли са спечелили солидна победа. Това е сигнал за радикална смяна, както в самата Полша, по този начин и в Европейски Съюз, където настоящето държавно управление на партията „ Право и правдивост “ (PiS) се бори осем години с Брюксел поради обвинявания, че отстъпва от демократичните правила на блока.

Изглежда, че гласоподавателите са мобилизирани както в никакъв случай до момента, гласувайки даже по-масово, в сравнение с когато беше свалена комунистическата власт през 1989 година Тогава изборната интензивност беше 63%. Резултатите от екзитпола дефинираха през вчерашния ден изборната интензивност на рекордните 72,9%. На някои места хората към момента чакаха на опашка в часа, когато изборните секции трябваше да затворят, само че на всички беше дадена опция да гласоподават. По време на акцията доста поляци дефинираха вота като най-важния от 1989 година насам.

Късната анкета на „ Ипсос “ (IPSOS), оповестена от „ Полсат нюз “ (Polsat News), дава на „ Право и правдивост “ 36,6% от гласовете, демократичната „ Гражданска коалиция “ (КО) е втора с 31%, а десноцентристкият „ Трети път “ е трети с 13,5 %. „ Нова левица “ има 8,6%, а крайнодясната „ Конфедерация “ е с 6,4 на 100 от подадените гласове.

Управляващата партия активизира всички държавни запаси с цел да може да завоюва. Тя беше мощно подкрепяна от държавните медии, които са твърдо в нейния лагер. „ Право и правдивост “ обаче беше изправена пред голям брой кавги. Сред тях са обвинявания в пласиране на визи против подкупи, обществени спорове, битка за правото на аборт, господство на закона, вноса на зърно от Украйна и ужасни връзки с Европейски Съюз, който замрази изплащането на милиарди евро към Полша.

Всичко това мощно подкопа доверието в „ Право и правдивост “. Дори референдумът, който беше извършен в последния миг, с неговите четири тенденциозни въпроса, предопределени да дискредитират опозицията, не съумя да подтиква гласоподавателите. Той не доближи нужните 50% интензивност и беше разгласен за недействителен.

„ Право и правдивост “ наподобява няма да има болшинство в Народното събрание, даже в случай че се комбинира с Конфедерацията, която обаче съобщи, че няма такива планове. Трите други партии дадоха обещание да работят дружно за отстраняването на ръководещата партия.

Според екзитпола „ Право и правдивост “ печели 200 места, „ Гражданска коалиция “ – 163, „ Трети път “ – 55, „ Левицата “ – 30, а „ Конфедерация “ – 12. Трите водещи опозиционни партии ще имат 248 места в Народното събрание, до момента в който „ Право и правдивост “ и Конфедерацията ще имат общо 212.
Нов курс след изборите в Полша
Лидерът на „ Право и правдивост “ Ярослав Казчински дефинира резултата като победа за неговата партия, само че призна:

„ Въпросът пред нас е дали този триумф може да се трансформира в още един мандат за нашето държавно управление. Това не знаем сега, само че би трябвало да се надяваме и би трябвало да знаем, че без значение дали сме на власт или в съпротива, ние няма да позволим Полша да бъде предадена. “

Доналд Туск, водачът на Гражданската коалиция, бе очарован от резултата.

„ Аз съм политик от доста години. Аз съм състезател. Никога в живота си не съм бил толкоз благополучен, че съм заел видимо второ място. Полша завоюва. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт “,, сподели някогашният министър председател и ръководител на Европейския съвет, чието завръщане в полската политика през 2021 година се оказа решаващо за очакванията на опозицията.

„ Ние ще създадем положително ново демократично държавно управление с нашите сътрудници “, сподели той, осъждайки последните осем години на „ зло “.

Опозицията даде обещание да възвърне развалените връзки с Европейски Съюз.

„ На 15 октомври Полша се завръща в Европа “, сподели Роберт Бедрон, един от водачите на левицата.

След като завърши преброяването на гласовете, идващият ход принадлежи на президента Анджей Дуда. Президентите в Полша обичайно избират член на спечелилата партия, който да номинира за министър-председател. Когото и да избере Дуда, ще разполага с 14 дни, с цел да сформира държавно управление и да се опита да завоюва безусловно болшинство при избор на доверие в Народното събрание. Ако той се провали, тогава Народното събрание избира министър-председател.

Изборите бяха белязани от една от най-горчивите акции в демократичната история на Полша.

Качински нарисува опозицията като представляваща екзистенциална опасност за нацията. Той упрекна Туск, че е в сделка с Берлин и Брюксел, с цел да спрат независимостта на Полша и да позволен поток от мигранти от мюсюлмански страни.

Опозицията от своя страна предизвести, че трети мандат на „ Право и правдивост “ ще отклони Полша твърдо от демократичната народна власт, като циментира властта на ръководещата партия върху правосъдната система, медиите и държавните корпорации, движейки Полша в посоката на  Унгария.

Окончателните резултати ще станат ясни на следващия ден сутринта.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР