Полша е готова да оттегли ветото си върху бюджета на

...
Полша е готова да оттегли ветото си върху бюджета на
Коментари Харесай

Пробив! Полша е готова да оттегли ветото си върху бюджета на ЕС в замяна на...

Полша е подготвена да отдръпна ветото си върху бюджета на Европейски Съюз в подмяна на пояснителна декларация за връзката сред еврофондовете и върховенството на закона. Това съобщи полският вицепремиер Ярослав Говин, който се срещна с висши представители на Европейската комисия в Брюксел.

Полша си е дала сметка, че блокирането на бюджета на Европейски Съюз и Фонда за възобновяване ще навреди финансово на нея и на другите страни от Европейски Съюз, сподели Говин.

Варшава и Будапеща блокираха многогодишната финансова рамка за 1,1 трилиона евро и Фонда за възобновяване от ковид за 750 милиарда евро, предопределени за всички страни-членки.

Полша и Унгария не желаят достъпа до европейско финансиране да зависи от критерии, свързани със съблюдаване на върховенството на закона.

Говин счита, че е вероятен компромис посредством правно обвързваща декларация, която интерпретира върховенството на закона и би трябвало да бъде призната от европейските водачи:

„ Интерпретиращата декларация може да бъде ясно изказване на Европейския съвет, че правилото за конвенционалност няма да бъде употребявано за практикуване на непростим напън върху обособени членки в сфери, разнообразни от вярното потребление на европейските фондове “, сподели още Ярослав Говин.

Представителите на Европейската комисия, с които той е разговарял, са дали ясно да се разбере, че в случай че Полша и Унгария държат на своето несъгласие, Европейски Съюз няма да има различен избор, с изключение на да ги заобиколи посредством съглашение за фонд за възобновяване с останалите 25 страни.

В сряда ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е загатнала тази опция в диалог с ръководителя на Европарламента Давид Сасоли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР