Полша блокира предложения от Франция компромис за това как да

...
Полша блокира предложения от Франция компромис за това как да
Коментари Харесай

Полша блокира предложението на ЕС за минималния корпоративен данък

Полша блокира оферти от Франция компромис за това по какъв начин да бъде прибавен минималният корпоративен налог в целия Европейски съюз, оповестява Ройтерс.

Това е следващият удар по световния проект за преразглеждане на интернационалните данъчни правила.

Според полското финансово министерство, макар последните корекции в предлагането, държавното управление във Варшава към момента има опасения, че минималният налог няма да попречи на огромните мултинационални компании да изнасят облаги в най-благоприятните за тях страни.

Близо 140 страни, в това число и Полша, се договориха през октомври предходната година за въвеждане на минимална данъчна ставка от 15% за мултинационалните компании и се съгласиха да затруднят избягването на налози от страна на софтуерните колоси, като Alphabet, Amazon и Meta, посредством "изнасяне " на облаги в юрисдикции с ниски налози.

Франция, която държи ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз, настоя за бързо използване на договорката в 27-членния блок, където данъчните въпроси изискват единомислещо утвърждение.

Полша е една от четирите страни, които блокираха опита от предишния месец за намиране на компромис. Швеция, Естония и Малта се отхвърлиха от опозицията си след нанесените промени в договорката, само че полските представители към този момент остават непреклонни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР