Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с

...
Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с
Коментари Харесай

Тол системата ще обхване 80% от пътищата у нас, много от тях обаче не са първокласни

Половината от трафика у нас е директен. Камионите минават с еднодневна винетка от 10 евро. За съпоставяне по автомагистралата в Сърбия се заплаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, в Австрия 115 евро.

С въвеждането на тол таксите у нас не е ясно какъв брой ще коства прекосяването от „ Калотина” до „ Капитан Андреево” да вземем за пример. За сходно разстояние от Виена до Залцбург това коства 110 евро за тол такси.

В България може би ще е по-евтино, само че новата система ще обхване 80% от пътищата у нас.

Много от тях обаче надалеч не са първокласни. Такъв да вземем за пример е остарелият път от София за Ботевград.

От няколко месеца тежкотоварните камиони са отбивани на Витиня през второкласния път, за който не е изключено да има тол система.

В Ботевград се срещаме с Георги Диланов, който има транспортна компания. Разказва, че след всяко пътешестване у нас, камионите му наложително влизат в сервиз.

Георги пресмята, че ремонтите му костват от 200 до няколко хиляди лв. на транспортно средство. Ако би трябвало да заплаща още и по няколко стотин евро дневно за тол такси, превозвачът твърди, че ще банкрутира.

„ Тол система би трябвало да има, само че първо би трябвало да се изградят пътища и тогава те да бъдат таксувани, да не започваме по противоположния път”, споделя Георги Диланов.

--> Транспортното министерство към този момент обмисля разновидности, които да компенсират финансово сектора.

„ Не би могло да се каже, че за локалните компании тол таксата няма да действа по този метод, а за непознатите ще действа, защото е дискриминационно изискване, само че има обезщетителни механизми, които могат отчасти да облекчат натовареността към локалните превозвачи”, сподели министърът на превоза Ивайло Московски.

Все още не е ясно какви ще са цените за прекосяване през тол системата у нас. Тя обаче би трябвало да проработи през 2019 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР