Половината от страните-членки на ЕС са се възползвали от финансирането

...
Половината от страните-членки на ЕС са се възползвали от финансирането
Коментари Харесай

Световната банка: Земеделието създава работни места с високи доходи само в половината ЕС

Половината от страните-членки на Европейски Съюз са се възползвали от финансирането посредством Общата селскостопанска политика (ОСП) за доста понижаване на бедността и за основаване на по-високи приходи от земеделие, до момента в който други страни изостават, сочи последното проучване на Световната банка, поместено в уеб страницата на организацията, предава Българска телеграфна агенция.

Докладът, озаглавен " Осмисляне на ОСП ", преглежда въпроса по какъв начин новите вложения и услуги в селското стопанство, подкрепени от знаковата обща селскостопанска политика на Европейски Съюз, могат да понижат бедността и да преобразуват селското стопанство в бранш, който може да обезпечи по-добре платени работни места за тези, които обработват земята.

Унгария, Словакия, Естония, Дания и Холандия са образци за страни членки, които сполучливо са осъвременили селскостопанските си браншове посредством даването на консултантски услуги, пътища, предпазени права за благосъстоятелност и достъп до обучение и здравни услуги в селските региони. Други - като България, Португалия, Румъния, Словения и Гърция, към момента има какво да създадат, с цел да понижат бедността и да обезпечат работа в селското стопанство с положително възнаграждение.

Тези страни могат да реализират това посредством възстановяване на общата рамка на селскостопанския бранш, което ще усъвършенства и резултатите от финансовите вложения, направени по линия на ОСП. Оставащите други страни членки на Европейски Съюз като цяло също може да бъдат класифицирани в тези две категории Ц постигнали сполучлива промяна или изоставащи.

" Селското стопанство и бедността в половината от страните членки на Европейски Съюз към този момент не вървят ръка за ръка. Разликата в приходите сред селското стопанство и други браншове от стопанската система очевидно понижава, а в някои страни като Холандия да вземем за пример работата в селското стопанство може да е заплатена по-добре от тази в други браншове ", споделя Аруп Банержи, районен шеф на Световната банка за страните от Европейския съюз. " Днес към половината от страните членки на Европейски Съюз признават, че селското стопанство може да даде подтик на общия разцвет, до момента в който в другата половина към момента би трябвало да се работи, с цел да се подсигуряват базовите условия, нужни за реализиране на структурни промени. "

Докладът на Световната банка демонстрира, че общата селскостопанска политика на Европейски Съюз има отношение към възстановяване на изискванията на труд в земеделието. Необвързаните директни заплащания - годишните заплащания на база размер на земеделска земя, която производителят употребява - и съфинансирането на вложения в стопанствата имат значително значение за подобрението на бранша. Например, в по-новите страни членки повишаването на продуктивността на труда е от 3,1 на 100 до 4,7 на 100 на година при 10 на 100 нарастване на този тип разноски по линия на общата селскостопанска политика.

Все отново има някои категории дотации - известни като обвързващи заплащания, които възнаграждават фермерите за произвеждане на избрана просвета или избран добитък - за които отчетът не може да откри директна връзка с повишаване на просперитета. В предишното тези обвързващи заплащания са довели до извънредно свръхпроизводство и ценово деформиране на международните пазари.

" Някои страни се пробват да тичат, преди да могат да вървят, посредством налагане на заплащания на земеделските производители, които не разполагат с нужната инфраструктура за дейно предложение на своите артикули на пазара или за най-хубавото потребление на вложенията си ", сподели Рожие ван ден Бринк, водещ икономист в Световната банка. " Въпреки това процесите, които са възприети с помощта на ОСП, са впечатляващи. ОСП има доста необятна мрежа и тя доближава до земеделските производители във всяко далечно кътче на Европейски Съюз. Поради това, усъвършенствания в ОСП съгласно рекомендациите, изложени в нашия отчет, в допълнение ще засилят ролята на политиката като мощен инструмент за структурна промяна. "

В отчета се акцентира, че отсега нататък мониторингът на средствата от ОСП би трябвало да се концентрира върху постигането на забележими резултати, вместо въвеждане на объркващи бюрократични процеси. Това също по този начин ще насърчи съфинансиране от частни вложения в планове, подкрепени от ОСП, които са в полза на обществото като да вземем за пример екологични практики, биологично земеделие и хуманно отношение към животните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР