Половината от 250-метровият полутунел на АМ Струма“ край Благоевград е

...
Половината от 250-метровият полутунел на АМ Струма“ край Благоевград е
Коментари Харесай

Половината полутунел на АМ „Струма“ край Благоевград е готов, пускат движението до нова година

Половината от 250-метровият полутунел на Автомагистрала „ Струма “ край Благоевград е подготвен, строителите му дават обещание да го завършат до края на годината, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.


Строителството на полутунела, струващ 80 млн. лева, чиято цел е да се обезопаси прекосяването на МПС от свлачището при 98-и километър на автомагистралата, стартира на 28 март т.г. Старт на строителството даде тогавашния длъжностен министър на Министерство на регионалното развитие инж. Иван Шишков.

Две свлачища - от юг и север, към този момент над година блокират стартирането на новопостроения и най-дълъг тунел с две тръби в България, с дължина 2.2 км., както новите мостове, преминаващи след тунела над жп-линията София-Кулата, р. Струма, обходния път Струмско-Долно Церово и трасето на Е-79.


Укрепването и преработката на свлачището от юг на двете тръби на тунела стартира през октомври 2022 година, там работата е пред край.

Много по-проблемно бе свлачището от север, на изхода на Благоевград. То остана незавършено от строителите, защото целия скат бе рисков, имаше сривания.


За да бъде укрепен скатът, бяха отпуснати нови 80 млн. лв.. Целият склон безусловно бе „ занитен “ с пробиването на десетки отвори, които по-късно бяха армирани и бетонирани. Така след изгребването на скалната маса и пръст, намираща се на мястото на пътното платно в посока Симитли, се оформи 250-метрова стена с височина 30 метра.

Непосредствено до нея се изливат 25-те секции на тунела, всяка с дължина 10 метра, през който ще минават движещите се в посока Симитли МПС.


До в този момент са отлети 12 от 25-те секции. Остава да бъде изгребана още към 2 000 куб. метра пръст и камъни.

Срокът за изграждане на полутунела, който ще бъде единствено върху платното в посока Симитли, е 365 дни, само че строителите споделиха, че ще бъде подготвен до края на годината.


Така след довеждане докрай на полутунела, асфалтиране на платното в посока Дупница и София, автомагистралата, завършваща при 97-и километър, ще бъде удължена с още 8 км., с цел да финишира при Симитли.

Как ще продължи от там надолу, един Бог знае. За в този момент е настоящ разновидността в посока Кресна придвижването да се реализира по остарялото трасе на Е-79 през Кресненското дефиле, а от Кресна до Симитли да се построи напълно ново, само че еднопосочно трасе по терасата над река Струма и през селата Стара Кресна, Мечкул, Ракитна и Брежани, с цел да „ слезе “ още веднъж при Симитли. Този вид се апелира от екозащитниците.


Припомняме, че в края на септември м.г. министър Шишков откри права от 2.3 километра от автомагистралата от надлеза на жп-линията до затворения рудник Ораново след Симитли в посока Благоевград до така наречен „ румънски завой “.

Там трасето на продължаващата към новопостроените тунели автомагистрала е заградена с преносими бетонни загради, които насочват трафика от автомагистралата към остарялото трасе на Е-79, и които румънците не признават.


Въпреки знаците за понижаване на скоростта и отцепването на единствено една лента с бализи, преградите бяха направени „ на сол “ най-вече от румънски водачи, които не могат да повярват, че има автомагистрала от единствено 2.2 км.

Идеята на този пуск на тези 2.3 км. бе да се разтовари трафика в посока Благоевград и София, само че в неделя на „ румънския завой “ постоянно се образува запушалка, по гореспоменатите аргументи.

Така че, в случай че строителите изпълнят думата си и завършат полутунела, трафикът по автомагистралата след Благоевград ще продължи върху новопостроените по нова технология мостове, ще премине през новия тунел „ Железница “ и ще спре дефинитивно при 105-и километър на входа на Симитли.

Тук да не ставаме пророци, само че ще се образува запушалка за движещите се към Сандански и Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон леки и товарни коли, тъй като трафикът от две ленти в една посока ще се влива в остарялото трасе на Е-79, което е в двете посоки, само че в една лента.

След Кресна Автомагистрала Струма продължава към Сандански, от там до Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата е издигната напълно върху остарялото трасе на ГП Е-79./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР