Половината от 2000 най-големи листвани на борсата компании в света

...
Половината от 2000 най-големи листвани на борсата компании в света
Коментари Харесай

Едва 4% от водещите компании изпълняват климатичните насоките на ООН

Половината от 2000 най-големи листвани на борсата компании в света са си сложили за цел да доближат нулеви чисти излъчвания доникъде на века, само че единствено дребна част от тях дават отговор на строгите насоки на Организация на обединените нации за това какво съставлява първокласен ангажимент, демонстрира отчет, представен от Reuters.

Net Zero Tracker, самостоятелен консорциум за данни, включващ Оксфордския университет, декларира, че корпоративните поръчки на фирмите от показателя Forbes2000 са скочили с 40% до 1003 през октомври 2023 година, от 702 през юни 2022 година, като обгръщат две трети от приходите, или към 27 трилиона $.

Само 4% от задачите обаче дават отговор на критериите, избрани от акцията на Организация на обединените нации Race to Zero, като обгръщат всички излъчвания, стартират да ги понижават неотложно и включват годишна актуализация на напредъка по междинните и дълготрайните цели.

От тези, които са си сложили екологична цел, единствено при 37% тя обгръща излъчванията от обсег 3, или тези, свързани с веригата на цената на компанията. Само 13% са определили предел на качеството за потреблението на въглеродни обезщетения.

Темпото на смяна измежду държавните управления и корпорациите ще бъде съществена част от договарянията за климата по време на COP28 в Дубай, които стартират в края на ноември.

" Появи се ясна линия в пясъка във връзка с задачите за нулеви излъчвания. Безброй планове за нулево чисто замърсяване са нефункционални, само че най-малко към този момент можем да кажем сигурно, че множеството от най-големите листвани компании в света са от вярната страна на линията във връзка с желанията за нулево чисто замърсяване ", разяснява Джон Ланг, началник на плана Net Zero Tracker. " Тъй като слагането на работещи задължения за нулеви чисти излъчвания е еквивалент на мислещите за бъдещето компании, това поражда един елементарен въпрос: дали оргнизациите, в които влагаме, за които работим и от които купуваме, са от вярната или от неверната страна на историята? "

Освен от компании Net Zero Tracker наблюдава и уговорките, поети от народи, страни, райони и градове, като употребява машинен и човешки разбор на данни.

Наред с Oxford Net Zero консорциумът включва The Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU); Data-Driven EnviroLab (UNC) и NewClimate Institute.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР