Половината общини в Пазарджишка област получават от Европейската комисия ваучери

...
Половината общини в Пазарджишка област получават от Европейската комисия ваучери
Коментари Харесай

6 общини пускат безплатен интернет - ето кои са те

Половината общини в Пазарджишка област получават от Европейската комисия ваучери за по 15 000 евро, с които да обезпечат безвъзмезден интернет на публични места. Това са Белово, Велинград, Лесичово, Панагюрище, Стрелча и най-младата българска община - Сърница - шест от общо 12-те в района. Те са измежду утвърдените общо 113 в страната по самодейността WiFi4EU.

Общо 215 представители на локалните управляващи сполучливо подадоха кандидатурите си в оповестения през ноември конкурс, оповестяват от Министерството на превоза и известията.

Класираните спечелили от България са съумели да аплайват в първите 10 секунди от отварянето на състезанието и са се преборили с конкуренцията на останалите съвсем 13 000 претенденти. Основният принцип за избор на спечелилите „ пръв кандидатствал - пръв спечелил “.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което съставлява почти 4.04% от общия бюджет на състезанието. Европейската комисия е подготвила и лист с аварийни общини, които ще получат ваучер при положение на отдръпване на някоя община.

До края на 2018 година се чака спечелилите да подпишат съглашение с Комисията за приемане на ваучери. До 18 месеца по-късно локалните управляващи би трябвало да изберат инсталационна компания, която да построи определените точки за достъп до високоскоростен интернет.

Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) уведоми всички спечелили в състезанието и им изпрати план на Споразумение за даване на ваучер с комисията. Списъкът с всички печеливши български общини е оповестен на страницата на МТИТС.

МТИТС ще продължава да оказва подпомагане както на общините, които завоюваха в отминалия конкурс, по този начин и на тези, които ще вземат участие в идващите състезания, идни до 2020 година /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР