Половината болнични легла са излишниМедицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко

...
Половината болнични легла са излишниМедицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко
Коментари Харесай

Михаил Околийски: Само в София има толкова болници колкото в цяла Австрия

Половината болнични кревати са непотребни

" Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко огромни града. Само в София има 70 лечебни заведения – колкото в цяла Австрия. Ние сме преди всичко в Европа по брой хоспитализации на глава от популацията. "

Това съобщи Михаил Околийски, заместник-министър на опазването на здравето, по БНР. За предходната година единствено половината болнични кревати са били употребявани, т.е. половината кревати са изцяло непотребни, посочи той.

Една голяма част от дейностите се прави в лечебни заведения, без въобще да би трябвало да е там, разяснява Околийски и уточни, че би трябвало да има преструктуриране, защото има и " цялостен апетит за различен вид услуги ".

В бюджет за шест месеца не може да се вършат революционни промени, само че е реалност, че разноските за първична, извънболнична помощ са увеличени с максимален %. Парите за асистирана репродукция се удвояват, разясни заместник-министърът на опазването на здравето. По думите му, има растеж и при прегледите, касаещи майчиното и детско опазване на здравето.

Към момента персоналните лекари не са изключително стимулирани да са самодейни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това би трябвало да се промени. Комуникацията би трябвало да е двустранна – " хората да схванат, че тези прегледи не са единствено проформа, с цел да се отбие номерът ", акцентира Михаил Околийски. По думите му " това в последните години беше тотално занемарено ", хората бяха оставени сами на себе си " и няма позитивен резултат за здравето на нацията. Той даде образец с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се санкции за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за осъществяването им – да вземем за пример освобождение от избран брой здравни вноски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР