Половин век след като астронавтът Нийл Армстронг стана първият човек

...
Половин век след като астронавтът Нийл Армстронг стана първият човек
Коментари Харесай

Конфликти и боклуци - рисковете за космическата индустрия

Половин век откакто астронавтът Нийл Армстронг стана първият човек на Луната, е в ход нова галактическа конкуренция за потребление на небето за комерсиална облага.

Технологичните колоси и започващи компании, осъществяващи смели проекти като да продават галактически туризъм, да копаят на метеорити и слагат великански реклами в небето, печелят милиони вложения с обещания да вкарат звездите в обхват. Годишните доходи от обвързвания с космоса бизнес - сега 350 милиарда $ - биха могли съвсем да се утроят до 2040 година, пресмята американската капиталова банка " Морган Стенли ".

Но бързият напредък на пазар с на пръв взор неограничен капацитет провокира опасения поради неналичието на закони и евентуални спорове за с ресурсите. Това докара до апели за повече правила, които да ръководят метода на приложимост на космоса. " До 2040 година (вярваме) ще има 1000 души, които живеят и работят на Луната и 10 хиляди гости годишно ", сподели Арън Соренсън, представител на японския стартъп за проучване на Луната ispace, inc. " Визията на компанията ни е да разшири човешкото наличие в космоса. Вярваме, че това стартира с експанзията на стопанската система на Земята до Луната ", сподели той.

Спадът в разноските за изстрелване, провокиран от софтуерния прогрес (например създаването на комерсиални ракети за многократна употреба), притегли интереса на започващи компании и вложителите. Свръхбогатите предприемачи като изпълнителния шеф на " Тесла " Илон Мъск и създателя на " Амазон " Джеф Безос, които желаят да колонизират космоса в поддръжка на човешкия живот, наливат пари в авангардни частни галактически кораби. Освен това новият напредък на националните галактически стратегии на страни като Индия - която тази седмица изстреля ракета за да изпрати уред на Луната - както и Съединени американски щати и Китай могат да обезпечат източник на финансиране за бизнеса.

Големи упоритости

Космическите хотели, галактическото бизнес обезпечаване, небесните рекламни билбордове и производството в космоса са измежду бизнес опциите, обсъждани от компаниите, които се надяват технологията да отвори доста хоризонти около взрива на комерсиалната галактическа активност.

" Мисля, че доста скоро ще видите по какъв начин огромни, обичайни некосмически бизнеси демонстрират интерес, " сподели Соренсън, чиято компания работи за създаване на совалка, пътуваща с огромна периодичност сред Земята и Луната. Аерокосмическите компании като " Спейс Екс " на Мъск и " Блу произход " на Безос целят да станат първата частна компания, пуснала човек в космоса. Шепа компании също изследват капацитета на извличането на метеорити за минерали и запаси - бизнес, който към този момент остава в областта на научната фантастика, само че който галактическите компании считат, че би бил вероятен след десетилетие или две.

Правителствата се нагаждат, с цел да се възползват от тези нови пазари още преди да станат действителност. Съединени американски щати и Люксембург одобриха законодателство, целящо да позволи правото на благосъстоятелност на планети и да сътвори регулации за копаенето на галактически запаси. По-рано тази година Русия даде сигнал, че може да направи същото.

Съмнително е обаче дали някои от по-футуристичните компании са открили явен бизнес модел, съобщи Иън Кристенсен от фондация " Защитен свят ", група за покровителство в региона на галактическите технологии.

Задръстени висини?

Бурята от галактически спекулаци разкри и пропуски в интернационалните закони и контракти, регулиращи потреблението на космоса, и докара до апели са по-строг контрол. Договорът за галактическо пространство от 1967 година - с над 100 учасващи страни - обезпечава главната рамка за галактическото право. В него се споделя, че никоя страна не може да претендира за благосъстоятелност върху галактическото пространство и то би трябвало да бъде гратис за прилагане от всички страни.

" В тези дни всички мислеха, че космосът е главно за няколко страни, за военни цели ", споделя Франс фон дер Дунк, професор по галактическо право в Университета в Небраска-Линкълн. " Наистина никой не е предвиждал развиването на комерсиалния аспект, на което станахме очевидци от този момент. В този смисъл би трябвало да се обясни доста. "

Сред главните въпроси е този дали фирмите могат да претендират за благосъстоятелност върху галактически потребни изкопаеми, счита Фон дер Дунк. Ако е по този начин, по какъв начин страните би трябвало да си поделят правата за достъп, с цел да подсигуряват, че облагата ще се раздели заслужено?

Има и спор по какъв начин да се оправим с възходящото количество " галактически отпадъци " към земята, като счупени спътници и отработени ракетни елементи, които могат да причинят съществени вреди на галактическите кораби. " Ако се продължи по този начин, може би след 10 или 20 години ще бъде съвсем невероятно да се организират безвредни галактически интервенции, защото в близост се носят толкоз доста отпадъци ", сподели Фон дер Дунк.

Притеснение е и че проектите на компании като " Амазон " и " Спейс Екс " да изстрелят хиляди спътници ще затрупат космоса с още повече отпадък и ще покачат риска от конфликти, съобщи Кристофър Нюман, специалист по галактическо право и политики от университета в Нортумбрия, Англия. Изясняването на разпоредбите за бизнес в космоса може да е от изгода за комерсиалните оператори, като им предложи непоклатимост и по-ясни разноски и опасности, споделят правни специалисти. Вероятността международните сили да се съгласят на нови галактически контракти обаче е дребна, сподели Нюман. Той добави, че договорите, които отдават суверенитет, " не са на мода ".

Докато не се появи по-ясна картина за бъдещето на галактическата инфраструктура, сподели той, галактическите играчи ще продължат да се радват на известна степен на " безредица ". " Космосът е претъпкан, конкурентен и оспорван... и ще става единствено по-лошо, защото технологията, орбиталното население и достъпът до космоса се усилват ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР