Половин милиард лева дългови книжа ще бъдат предложени на поредния

...
Половин милиард лева дългови книжа ще бъдат предложени на поредния
Коментари Харесай

Половин милиард лева дългови книжа ще бъдат предложени на аукцион на вътрешния пазар

Половин милиард лв. дългови бумаги ще бъдат препоръчани на следващия аукцион на вътрешния пазар, излиза наяве от уеб страницата на Българска народна банка. Ако поръчките бъдат утвърдени в оповестения размер, новопоетият дълг на страната ни от началото на годината ще доближи 2,8 милиарда лв..

Предложени са 5-годишни облигации при нулева рента, като при предходния аукцион за същите бумаги те реализираха рентабилност от минус 0,02%. Тя е много по-висока по отношение на предходните излъчвания от същия тип, макар че към момента е в негативния набор, което значи, че 5-годишните държавни облигации нарастват.

Тенденцията се следи и при книжата за 10 години и половина, които бяха оповестени за обмен при предходния аукцион. Тогава доходността бе 0,53 на 100 при 0,2 на 100 на миналата емисия.

Засега страната ни не е излизала на външните пазари от началото на годината. Годишният предел за нов дълг е от 4,5 милиарда лв., като все още са поети 2,3 милиарда лв..

На 11 октомври 2021 година се организира последният аукцион на тази 5-годишни бумаги. Тогава бяха пласирани за 500 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от -0,02% и коефициент на покритие от 1,23 пункта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР