Половин година вече не стихва отчаяният опит на управляващите да

...
Половин година вече не стихва отчаяният опит на управляващите да
Коментари Харесай

Защо Кирил Петков започна да лъже по адрес на Лаура Кьовеши дори в чуждата преса

Половин година към този момент не стихва обезвереният опит на ръководещите да завладяват неуместната за мнозина прокуратура. То не бяха закани от правосъдната министърка Надежда Йорданова, че щяла да впрегне целия запас на страната. То не бяха публикации в Google, които Лена Бориславова отпечатваше в Министерски съвет, а горкият ни министър председател Кирил Петков се луташе из Съдебната палата на разположение с тях, разнасяйки листовете като Сашо Диков акции на „ Левски “, получени по пощальон от Дубайския дезертьор от правораздаване Васил Божков. И откакто очевидно тактиката към този момент се проваля с гръм и тропот, ръководещите взеха решение да минат в друга фаза.

Следващият стадий явно включва изявленията на Кирил Петков в непознати издания, където той се жали от „ неприятното “ държавно обвиняване, хвърля клюки и лепи етикети върху основния прокурор Иван Гешев, клейми и залива с подправени опорки България и българските институции пред Европа и света. Всичко явно предизвикано и от скорошното присъединяване на обвинител №1 в влиятелен интернационален конгрес с присъединяване на президента на Италия, министрите на правораздаването и на вътрешните работи. Както и от обществената хвалба, която получи прокуратурата от страна на американското посолство, след която рухнаха не една и две измислици на олигархичните „ медии-бухалки “, водещи от години война против държавното обвиняване.

Клишетата и от дълго време втръсналите мантри са ясни - Гешев е неприятен, всички други са му отговорни на премиер-минитъра. Без вътрешният министър де. За Рашков и Рашковщината, за палатите от държавна заплата на вътрешния министър, дума не обелва министър председателят. Но, в случай че някой го подлага на критика по каквато и да е тематика – това е по поръчка на мафията и Путин. Което очевидно дава право на ръководещите намерено да се намесват в правосъдната власт. Нещо, за което Полша, да вземем за пример, е блестящо подложена на критика в годишния отчет по механизма за върховенството на закона в Европейски Съюз. Само че това не тормози нашия министър-председател. Той не се плаши, че поради неговите дейности и бездействия сме се запътили по пътя на Варшава – застрашена от налагането на финансови наказания за нарушаване на демократичните правила и правовите стандарти на Европейския съюз. Петков желае да сме като Руанда. Дори самичък гръмко беше декларирал това.

Гръмко съобщи и друго – Европейската прокуратура (дотук в актива с един наказан в Хърватия) щяла да оправи всички недъзи на българската страна. Нека напомним – обвинителите на Кьовеши имат лимитиран обсег на деяние. Те работят там, където са нарушени финансовите ползи на Европейски Съюз – т.е. става дума главно за бюджета на Съюза - работа с еврофондовете. Европрокурорите имат строго регламентирани пълномощия и функционалности. Следователно Петков лъже, че Лаура Кьовеши и нейните подчинени ще борят „ един до друг “ с нашето държавно управление корупцията на родна територия.

И тук се повдигат поредност от въпроси. Например – за какво нашите ръководещи толкоз настойчиво изясняват от заран до вечер, че толкоз разчитат на европейските делегирани прокурори? Да не би отговорът да се крие в наличието на медийните изявления, съгласно които министър председателят привиква някои от горепосочените в кабинета си? А в това време близки родственици на част от българските представители са назначени в изпълнителната власт у нас.

Може би Петков е намерил метод да извърши заканата, че „ ще си назначава “ прокурори. Дори да е по този начин, към този момент има много знаци, че е изцяло допустимо хвалената от него институция да се заеме с Плана за възобновяване на кабинета, овъртолен в схеми и зависимости, които взаимно с Асен Василев и Лорер „ редиха на кг “ в интерес на кръга „ Капитал “ през миналите месеци.

Период, в който главният ангажимент на ръководещи беше да желаят оставките на Цацаров и Гешев. Е, единият към този момент го няма. Върна се в прокуратурата. Но на другия може и да станат клиенти. А преди този момент на любимците им от екипа на Лаура Кьовеши у нас. Защото кражбите и далаверите не могат да бъдат скрити с платени лобистки публикации в непознати медии. Нито с безконечните оправдания, че Путин и мафията стоят зад някакви имагинерни офанзиви против теб. Тогава, когато е обществена загадка кои тъкмо са кукловодите-кръстници на твоя кабинет, ползващ се с неодобрението на 70% от обществото, съгласно последните социологически проучвания.

И като стана дума за Кьовеши – точно нейният румънски модел на работа предложи на българското общество Иван Гешев. Само че това не се харесва на крадливите политици, водещи партизанска война против прокуратурата. Всичко друго е прахуляк, мимикрия и корист с името на Кьовеши и Европейската прокуратура. И неистини от страниците на непознати издания.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР