Половин година след сигнала на председателя на ПП МИР Симеон

...
Половин година след сигнала на председателя на ПП МИР Симеон
Коментари Харесай

Симеон Славчев: Фандъкова незабавно да подаде оставка

Половин година след сигнала на ръководителя на Политическа партия МИР Симеон Славчев до прокуратурата за нарушавания по време на социална поръчка извършена от „ Софийска вода ” за доставка на коагулант (специален химикал) за филтриране на питейната вода на София, към този момент има формирано досъдебно произвеждане и стартира съществено следствие на поръчката на стойност близо 1 млн. и 200 хиляди лева

На 6-ти август 2018-та година Симеон Славчев, в качеството му на общински консултант, дружно с специалисти от Института за проучвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките дават специфична пресконференцияq по време на която изнасят всички обстоятелства и доказателства, че с фалшифицирани и подправени документи „ Софийска вода ” АД избира питейната вода на София да се пречиства с един гръцки артикул наименуван Lubrоflоg 19, кoйтo ocвeн, чe ce oкaзвa пo-cкъп и нeтрaeн е и c нeизяcнeн cъcтaв.

„ От август месец 2018-та година в пречиствателните станции на язовир „ Искър се вкарва гръцкия артикул „ Lubroflog 19 “ и сега не знаем по какъв начин се пречиства водата на София. Темата е от голям публичен интерес, тъй като водата е част от националната сигурност на страната, още повече, че питейната вода на София се употребява от милиони хора “, сподели ръководителя на политическа партия МИР Симеон Славчев. Досъдебното произвеждане на Софийската районна прокуратура е под № ЗМИП – ДП5010 от 2020 и за в този момент е против незнаен причинител, само че във входа на следствието се чака да бъдат повдигнати и съответни обвинявания.

„ Настоявам прокуратурата неотложно да влезе в „ Софийска вода ” АД и да спре потреблението на препарата за пречистването на софийската вода „ Lubroflog 19 “, до момента в който не се потвърди, че този артикул е безопасен за здравето на хората и надлежно има утвърждение от Министерство на здравеопазването, както и направени съответни проби и изследвания за качествата и сигурността му.

Също по този начин е належащо прокуратурата да извърши инспекция, дали употребения артикул за пречистването на питейната вода е записан в европейската листа за химикали REACH, което е наложително изискване сходни химикали да се употребяват за филтриране на питейните води ”, сподели още ръководителя на Политическа партия МИР Симеон Славчев и настоя до момента в който тече досъдебното произвеждане кмета на София Йорданка Фанъкова да бъде отстранена от служба, поради незаконна немарливост и с цел да не повлияе на следствието.

„ В случая има написване на документи с погрешно наличие от една страна и замяна на продукта въпреки това, т.е. заявения артикул, който е предмет на публичната поръчка не е този, който „ Софийска вода ” влага в питейната вода на столицата ”, акцентира ръководителя на Политическа партия МИР Симеон Славчев. Според доказателствата, показани от Симеон Славчев на прокуратурата, в хода на публичната поръчка е извършен и неточен лабораторен тест, като направения тест не симулира действителните условия на работа на пречиствателните питейни станции Панчарево, Бистрица и Пасарел. Оказва се също по този начин, че на уеб страницата на производителя на гръцкия химикал, който сега се влага в питейната вода на София няма никаква информация за продукта. От извършените в разнообразни сертифицирани лаборатории проучвания на обособени партиди на Lubroflog 19 излиза наяве, че продуктът е използван единствено за отпадъчни води, не и за питейни. От Политическа партия МИР упорстват Йорданка Фандъкова неотложно да подаде оставка, както и да се приключи концесията на „ Софийската вода ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР