Половата активност, резултат на която е разгонването на котката, е

...
Половата активност, резултат на която е разгонването на котката, е
Коментари Харесай

На колко години спират да се разгонват котките?

Половата интензивност, резултат на която е разгонването на котката, е натурален развой, който постоянно основава проблеми на стопаните и изисква познание и грижи за домашния любим, който навлиза в този интервал.

Време на разгонване на котката

Женските и мъжките котки се отличават във връзка с разгонването и неговите прояви.

Разгонване при женска котка

При нея половата зрялост настава рано, на 6-9 месеца, по рядко на година. Времето зависи от породата, тежестта на животното, дали живее независимо в дома или в група и други. При някои породи като сиамките, зрелостта настава още на 4 месеца, само че непородистите котки нормално се разгонват на 9 месеца.

Разгонване при мъжките котки

Характерно при половото развиване на мъжкарите котки е, че съзряват полово по-късно от женските. Обикновено това се случва на възраст 9-12 месеца. Непородистите съзряват на възраст към 2 години. За разлика от женските, мъжките не се разгонват на интервали, а щом станат полово зрели, това при тях към този момент е непрекъснат развой, който се дефинира от готовността на женския пол.

 Разгонване при котките

На каква възраст стопира разгонването при котките?

Когато стопаните не желаят техния домакински любим да има потомство, най-често прибягват до кастрация на котката. По разнообразни етични и други съображения и аргументи доста котки не минават през кастрация. Остава въпросът по кое време стопират да се разгонват по натурален метод.

Според експертите, откакто доближат зрялост, котките могат за запазят опциите си за размножаване през целия интервал на зрялост. Все отново най-активен е интервалът преди зрелост - за мъжките от 2 до 7 години, а за женските от 2 до 9 години. Мъжките на възраст до 7-8 години не престават да търсят полови сътрудници.

С времето половата интензивност при котките понижава и котката стопира да се разгонва. Като общ ориентир се показва, че на възраст от 7 до 10 години котката е в зрелостта си, от 11 до 14 години тя е в преклонна възраст, а над 15 години е в старческа възраст. Ето по какъв начин се отразява това на разгонването.

Специалистите споделят, че на възраст над 10 години честотата на разгонване при котките стартира да понижава. Това е единствено ориентировъчно състояние, тъй като има случаи на 15-годишна възраст писаната да се разгонва, а някои котаци на 10-12 години резервират периодичност на разгонване както в дейния си интервал.

 Възрастните котки стопират да се разгонват

В по този начин наречената старческа възраст при пухкавите мъркащи питомци интензивният им сексуален живот е завършил и нормално котката стопира да се разгонва на 15 години. Разбира се, постоянно има и изключения.

Прочетете още за:

- Хапчетата срещу разгонване при котките;

- Инжекциите срещу разгонване при котките;

- Ползи от кастрацията на котката;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР