Положителното въздействие върху околната среда може да изглежда трудно –

...
Положителното въздействие върху околната среда може да изглежда трудно –
Коментари Харесай

Колко време е необходимо една найлонова торбичка да се разгради

Положителното влияние върху околната среда може да наподобява мъчно – до момента в който не осъзнаете, че даже дребните промени в държанието ни могат да донесат огромни изгоди. Едно от най-често срещаните оферти е да се отстрани или понижи използването на найлонови торбички при извършване на покупки, тъй като те се разграждат постепенно.

Но какъв брой време в действителност лишава това разграждане?

Според Центъра за биологично многообразие са нужни към 1000 години (10 века), с цел да се „ разложи “ една найлонова торбичка. Но това е малко неправилна цифра. Тъй като множеството микроорганизми не могат да се хранят с пластмаса, тя се фоторазгражда от ултравиолетовата радиация. И даже когато торбичките се разпаднат, те оставят след себе си микропластмаси, които могат да продължат да оказват неподходящо влияние върху околната среда.

Макар че 1000 години звучат малко страшничко, това, несъмнено, е приблизителна оценка. Торбите съществуват едвам от към 50-те години на предишния век, което значи, че цивилизацията в никакъв случай не е виждала материала да се разгражда в действително време. Вместо това учените употребяват респирометрични проби, при които материалите се слагат в аерирана почва, цялостна с микроби, и по-късно се мери CO2, който микробите са произвели, до момента в който разграждат материала. Ако става въпрос за органично вещество, като да вземем за пример хранителни боклуци, равнищата на CO2 се покачват и това дава на учените приблизителна оценка на скоростта на разграждането му. Но найлоновите торбички не водят до никакво произвеждане на CO2, което значи, че микробите не ги изяждат – торбичките просто си стоят там, непокътнати. Така, разбирате, че в случай че те не са изложени на ултравиолетово излъчване, тъй като са заровени на сметището, в действителност ще си откарат доста по-дълго време.

Екологичната цена на това не се лимитира единствено до това, че ще цапат. Производството на торбички изисква изкопаеми горива – по една оценка 12 милиона барела нефт годишно. И откакто една торбичка завърши потребния си живот в ръцете на потребителите, тя може да попадне в хранителната верига на дивата природа. Животни като птици и риби ядат найлона, който се натрупва по хранителната верига.

Макар че ограничението на найлоновите торбички е добра концепция, вземането на платнена торбичка може да не е табиет, който избавя изключително планетата, както си мислим. Платнените торбички въпреки всичко имат забележителен въглероден отпечатък, който изисква хиляди използва, с цел да се компенсира. По-добрата концепция е да употребявате наново каквито и да е торбички, които към този момент имате у дома – платнени или найлонови.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР