Положителните промени се виждат и във финансовите резултати на компаниятаПазарът

...
Положителните промени се виждат и във финансовите резултати на компаниятаПазарът
Коментари Харесай

Acer: Търсенето на компютри се възстанови

Положителните промени се виждат и във финансовите резултати на компанията

Пазарът на лични компютри се върна към напредък през третото тримесечие, съобщи Джейсън Чен в изявление за CNBC (снимка: видео CNBC)

Глобалният пазар на компютри се отлепи от най-ниската си точка и в този момент се възвръща. Търсенето се възстановява, съгласно шефа на един от водещите играчи на районен съд пазара – тайванския производител Acer.

„ Търсенето доближи дъното към май тази година, само че от този момент се възстановява. През третото тримесечие към този момент виждаме напредък спрямо предходната година ”, споделя ръководителят и основен изпълнителен шеф на Acer – Джейсън Чен в изявление за CNBC.

Положителните промени на пазара могат да се видят и във финансовите индикатори на тайванския производител. По-рано този месец компанията заяви, че нейните консолидирани доходи за третото тримесечие (юли-септември 2023 г.) са нарастнали с 4% на годишна база, достигайки 67,5 милиарда NT$ (над 2 милиарда щатски долара), а нарастването по отношение на предходното тримесечие е близо 16%.

Продажбите на преносими компютри Acer за интервала юли-септември са нарастнали с 19,4%, спрямо предходното тримесечие, а в настолния сегмент приходите са се нараснали с 27,8%.

Персоналните компютри и монитори съставляват към две трети от бизнеса на Acer, споделя Чен, само че дейностите, които не са свързани с компютри, ще играят по-голяма роля за компанията в бъдеще. Очаква се некомпютърният сегмент да генерира до една трета от приходите на Acer или даже повече.
още по темата
Изпълнителният шеф на Acer е оптимист за вероятностите пред PC пазара и има вяра, че до четвъртото тримесечие той ще се върне изцяло към естественото.

„ Вярваме, че пазарът на компютри ще се върне към сезонните неравномерности. Първата половина на годината ще бъде под 50%, а втората ще надвиши първата, най-малко в обозримо бъдеще ”, споделя Чен. Според него, непотребните ресурси в каналите за дистрибуция са съвсем изчерпани, което допуска възобновяване на търсенето.

Acer постоянно се класираше измежду петте най-големи снабдители на компютри в света, само че през последните години анализаторите по-рядко я включват в Топ 5. Скорошният отчет на Gartner за компютърния пазар през третото тримесечие демонстрира, че Acer е била шестата най-голяма PC марка в света, след Lenovo, HP Inc, Dell, Apple и Asus.

Gartner пресмята, че Acer е доставил близо 4,4 милиона лични компютри по целия свят през последното тримесечие (6,8% от общия брой), което е единствено с 2,4% по-малко от преди година. В същото време за пазара като цяло специалистите записват спад от 9,9%, а доставките на водача в промишлеността Lenovo са намалели с 4,4% на годишна база.

Въпреки негативната годишна динамичност, изследователските компании приказват за последователно възобновяване на компютърната промишленост. По-специално Canalys отбелязва, че през юли-септември доставките на преносими компютри и настолни компютри са се нараснали с 8% спрямо предходните три месеца.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР