Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков

...
Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков
Коментари Харесай

Борисов доволен от мораториума върху кредитите

Положихме доста старания и за наслада сътрудниците от Европейския банков орган позволиха българският бизнес да употребява този мораториум и да отложим заплащането на лихви или главници по заемите в идващите месеци , до момента в който трае пандемията.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на работно заседание в Министерския съвет с членове на държавното управление.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов удостовери, че това е значима и предстояща мярка от бизнеса.

" При предния път бизнесът разсрочи над 9 милиарда лева свои заеми. Считам, че това е една от най-силните стопански ограничения. Благодаря на сътрудниците от Българска народна банка, които бяха в връзка с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента чакаме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в Българска народна банка за утвърждение ", съобщи още икономическият министър.

Финансовият министър Кирил Ананиев пък посочи, че извънредно доста нараства доверието на международните и европейските финансови институции във връзка с България. " Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и горделивост, че се реализираха ", означи Ананиев.

Той беше безапелационен, че страната ни извършва ускорено всички ограничения, поети като ангажимент, с цел да може по-бързо да се реализира конвергенцията и да влезем в еврозоната.

Министър Ананиев уточни още, че България прави най-хубавата емисия на дълг за тази година. " 2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските равнища на обслужване на дълга и това се призна от всички интернационалните финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз - това също е едно огромно самопризнание за България. И не на последно място ние участваме постоянно в съвещанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от страните членки на еврозоната - на всяко едно съвещание на Еврогрупата участва и министърът на финансите на Република България ", съобщи още Ананиев.

В рамките на работното заседание министърът на стопанската система Лъчезар Борисов рапортува също за напредъка във връзка с мярката за ликвидност на засегнатите браншове от противоепидемичните ограничения , която се извършва благодарение на Национална агенция за приходите. " Мярката е извънредно бърза, кандидатства се в границите на седмица и в къси периоди средствата би трябвало да стигнат до бизнеса ", добави министър Борисов. Той удостовери също по този начин, че отсрочената за малко мярка за така наречен огромни дребни компании с оборот над 500 000 лева още веднъж ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев подсети, че тази тип поддръжка е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена посредством системата ИСУН, като задачата е процедурата да бъде оптимално олекотена и поддръжката да стигне бързо до фирмите, наранени от ограничаващите ограничения поради пандемията.

Вицепремиерът подсети, че посредством Европейския обществен фонд се оказва поддръжка и за заетите. " От началото на идната година ще се продължи и с други ограничения за дейна поддръжка. Това не е причина ние да изоставяме главните си цели, ще продължим с капиталови ограничения, които подкрепят фирмите да си усъвършенстват материалната база, машинното съоръжение. Още от началото на идната година ще се вкарат ограничения в поддръжка на нововъведенията и авангардните научни проучвания ", съобщи още вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР