Положението със свободата на медиите и медийния плурализъм в България

...
Положението със свободата на медиите и медийния плурализъм в България
Коментари Харесай

Положението е тежко: Европарламентът продължава наблюдението на България

Положението със свободата на медиите и медийния плурализъм в България е доста тежко, а битката с корупцията и работата на прокуратурата, основават съществени терзания.

Това съобщи София инт Велт, която води на делегацията на Европейския парламент, посетила България през септември. Нидерландският народен представител от групата " Обнови Европа " показа в понеделник вечер в Брюксел заключенията на задачата в България, Словакия и Словения пред Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Какво откриха евродепутатите за правосъдната власт и върховенството на правото вижте
Какво се споделя в отчета на задачата на Европарламента за положението на медиите -

Инт Велт уточни, че служебното държавно управление е решено да употребява времето и пълномощията си да извади доказателства и информация за проблемите, които да се употребяват от идващите държавни управления за битка с корупцията. Тя изрази вяра, че през идващите две седмици ще бъде формирано постоянно държавно управление.

Елена Йончева, която също беше член на делегацията на Групата за наблюдаване на демокрацията върховенството на правото и главните права към парламентарната комисия, съобщи при разискването, че " в България и Словакия има проблеми, които незабавно би трябвало да се отстранят, изключително в правосъдната система и работата на прокуратурата ".

" Дейността на основния прокурор явно страда от дефекти ", съобщи Йончева в изявлението си.

Тя сподели, че наблюдението на България и Словакия би трябвало да продължи като Европарламентът ускори натиска за промени, тъй като в противоположен случай, ще се трансформира в съизвършител.

Левият евродепутат от Ирландия Клер Дейли разяснява, че " в България има систематични нарушавания, които всички се виждат, само че за които Европейската комисия нищо не прави ". Тя показа, че е била впечатлена от думи на президента Румен Радев, че до момента в който хората са на улицата да стачкуват, Европейската комисия написа в отчетите си, че се работи по отстраняването на проблемите и " се прави нещо ". Дейли изрази отчаяние, че в отчета на делегацията в България не се загатва " за дискриминирането и речта на омразата по отношение на македонското малцинство ".

София инт Велт уточни, че за разлика от Европейската комисия и от Съвета на Европейски Съюз, които изследват положението на върховенството на правото в страните членки основно по информация, давана им от държавните управления, Европейският парламент посещава страните на място и " не си поплюваме ". Тя съобщи, че климатът на работа на публицистите в трите страни продължава да се утежнява, а комунистическото завещание се употребява за отбраната на ограничения за нарушение на човешки права и на върховенството на правото. " По време на нашите визити (в трите страни, б.а.) получихме информация, че Европейската комисия, която би трябвало да ползва европейското законодателство е много мека и доста постоянно единствено се попълнят квадратчета и се поставят чавки. Информацията постоянно се дава от националните управляващи, а те не постоянно са задоволително източник ", сподели инт Велт.

Като съобщи, че задачата на задачите на евродепутатите " не е да бъдем арбитражен съд " нидерландският евродепутат добави, че " има и позитивни неща ", като започването на фундаментални промени и съществуването на хора, които се борят за народна власт и независимост.

Групата за наблюдаване е окуражена от постигнатия в Словакия прогрес по следствията на убийството на журналиста Ян Куцияк през 2018 година, което е една от аргументите за основаването на групата, само че че в страната има " забележителна опозиция от елементи от обществото, които нямат интерес от бистрота ".

В Словенияпредставители на държавното управление са отказали да се срещнат с евродепутатите:

" Въпреки, че институциите действат против тях има огромен напън. Много офанзиви от всевъзможен темперамент има против публицисти ", сподели още инт Велт.

Евродепутатите намират, че публичният спор в Словения е извънредно разпространяван и това подкопава доверието в институциите. Депутатите осъждат и ръководството с укази и наредби, с цел да се избегне минаването през Народното събрание за приемането на закони.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР