Положението е сериозно, но все още под контрол. Много са

...
Положението е сериозно, но все още под контрол. Много са
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Има ефект от зеления сертификат

Положението е съществено, само че към момента под надзор. Много са натоварени лечебните заведения, лекарите. Но числата сочат, че има леко понижаване в репродуктивното число на разпространяване на болестта. Мисля, че до седмица-две може да чакаме спад в заболеваемостта. Определено има резултат от въвеждането на зеления документ. Това съобщи проф. Ива Христов, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания (ЦЗПБ).

Проф. Христова сподели и друго – при 16 проби в ЦЗПБ е засечен разновидността Делта плюс. По първични данни той се популяризира сред 10-15% по-бързо от Делта. А засечените случаи не са клъстер, обособени са, което подсказва, че може би има всеобщо разпространяване, по думите на проф. Христова.

Опитвам се да имам вяра на цифри, на просвета, сподели доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация. Според него, сега, щом нещата отново се отворят, COVID-19 ще тръгне отново. Единственото решение все още е имунизацията, счита той.

" Ако всеобщо българинът не си сложи ваксина, тази обстановка ще продължи безспир ", уверен е лекарят.

" Единственият вид е да си слагаме ваксина, тъй като не знаем дали няма да се появи разновидност, против която имунизацията не работи ", добави доктор Хасърджиев.

Проф. Ива Христова се съгласи с основното конкретизиране, че посредством имунизациите се борим с разновидностите на ковид и това е още една причина да ги сложим, като прикани имунизираните да поставят бустерна доза 6-8 месеца след първичния приключен имунизационен курс.

Зеленият документ е основан на европейски правилник и претекстът е да може да има свободно напредване. Всяка една страна обаче го ползва друго, уточни пред бТВ юрист Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет. И даде образци – в Австрия зеленият документ е наложителен съвсем на всички места, само че там не одобряват всеобщо хора, които не са имунизирани. В България вършим друго – разширяваме документа, увеличихме валидността за публично преболедувалите. Според юрист Дерменджиев, в тази ситуация със документа не се приказва за дискриминация, само че съображение за жалене на въвеждането му има по член 6 на Конституцията. В някои тъжби има съществени учредения – да вземем за пример, че документът изнася персонални данни.

За момента са отхвърлени настояванията да бъде спряна заповедта за въвеждане на зеления документ т.е. предварителното ѝ осъществяване. Окончателното правосъдно решение по заповедта за въвеждане на зеления документ следва, акцентира Дерменджиев. И сподели, че има дискриминация да не се признават антитела.

Разумно е да има документ за хора с антитела – в Швейцария има такива документи за 3 месеца, след това се мерят. У нас се работи по тематиката, разяснява проф. Христова.

Именно въпросът с това по какъв начин да се мери равнището на антителата и на какъв брой време е основа на сегашните експертни полемики.

Д-р Хасърджиев е безапелационен, че системата ни е античовешка и поради метода доста заболели не се записаха. Той предизвести, че " върлува " търговия със зелени документи, нищо не пречи това да се случи и с бъдещи документи за антитела. За край проф. Христова и доктор Хасърджиев желаеха локдаун, а юрист Дерменджиев се разгласи срещу - поради нарушение на фундаментални права.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР