Полковник Борис Дрангов е пример не само за поколения български

...
Полковник Борис Дрангов е пример не само за поколения български
Коментари Харесай

Каракачанов: Полковник Борис Дрангов отдаде живота си на освободителната кауза

Полковник Борис Дрангов е образец освен за генерации български офицери, само че и за своето семейство, и за всички тези дейци, които поставиха живота си за освобождението на Македония.

Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в словото си на откриването на монумент на бележития български пълководец полковник Борис Дрангов във Военната академия "Г. С. Раковски “ през днешния ден, 2 март 2018 година

"Полковник Дрангов отдава живота си на освободителната идея освен като български боец, само че и като челник на четите на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. Участва в две въстания - Горноджумайското и Илинденско-Преображенското; в три войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа Световна; умира на фронта като героичен офицер и пълководец, който постоянно споделя на своите бойци: "След мен! " и потегля в офанзива " - напомни министърът на защитата.

По думите му в българската история има стотици славни български воини и военачалници. "Въпреки че след 1944 година ние забравихме песните и стиховете за тях, точно в земите, за които Българската войска даде стотици жертви - земите на Македония - песните за тях бяха непокътнати. Така наред с песните за ротните командири Бърдаров и Тома Давидов, и през днешния ден в Скопие и цяла Македония се пее песента "С нас е подполковник Дрангов " - уточни още министърът на защитата. "С нас е, тъй като и през днешния ден виждаме паметника. Неговият взор е насочен към тези земи, за които водиха война славните български воини, за които починаха десетки и стотици хиляди българи " - акцентира министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Откриването на паметника на полковник Борис Дрангов стана факт в навечерието на годишнината от неговото рождение (роден е на 3 март 1872 г.) с помощта на дейната активност на Инициативния комитет за неговото създаване, Военната академия "Г. С. Раковски ", локалната власт, донори, родолюбиви българи. На откриването и освещаването му през днешния ден участваха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Българската войска Румен Радев, ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и висши офицери, роднините на полковник Дрангов - отец Борис Дрангов и Райна Дрангова, кметове на общини в България, представители на университетските и научните среди, възпитаници и посетители. Паметникът бе осветлен от Тивериополски свещеник Тихон.

По-късно на тържествено заседание във Военната академия бяха наградени донорите за построяването на паметника, както и неговите създатели. Министърът на защитата Красимир Каракачанов награди със своя заповед началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов с награден знак "За вярна работа под знамената " - I степен за неговата ангажираност във военнопатриотичното образование и принос към построяването на паметника на видния български пълководец и боен възпитател полковник Борис Дрангов. Генерал-майор Груди Ангелов направи доклад на събраните средства от дарения за построяването на паметника и се обърна към присъстващите с думите:

"Благодарности на всички родолюбиви българи за това, което направихме с общи старания ". Той заяви още, че Военната академия има намерение да учреди и премия на името на полковник Борис Дрангов за изявени свои ученици. Началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев също връчи награди за принос за построяването на паметника. Сред отличените бяха ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР