Полицията във Велико Търново и Главна дирекция Борба с организираната

...
Полицията във Велико Търново и Главна дирекция Борба с организираната
Коментари Харесай

Измамници искат пари чрез откраднат профил на великотърновска общинарка

Полицията във Велико Търново и Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП " проверяват финансова интернет машинация , осъществена посредством профила във " Facebook " на Росица Димитрова - шеф на здравната и обществената дирекция в община Велико Търново и в кабинета " Борисов 3 ".

Чрез атакувания профил на Димитрова и последвала връзка посредством приложението за известия на обществената мрежа от нейно име е желано да бъдат превеждани пари към уеб сайтове за залагания и са излъгани хора, които са пратили немалки суми. Получател на преводите не е била Росица Димитрова. " Комуникацията се води от друго лице, което към този момент е превзело профила, и то желае от хората те да извършат заплащане по система за финансови преводи на уеб сайтове, всекидневно или за интернет търговия, или за интернет залагания ", разяснява тя.

Всичко се случило отвън контрола й. " Едната от сумите е 275 лева, на други хора са писали 485 лева, 325 лева За страдание, това е извънредно грозно, извънредно притеснително ", показва Димитрова. Тя приканва хората да бъдат бдителни и да не се предоверяват на известия от персонални чатове: " Става ли въпрос за пари, наложително първо да звъннат преди да вървят да превеждат такива пари. "

Изпращани са 10-цифрени кодове за заплащанията. По случая се води следствие, осведоми началникът на Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново основен контрольор Веселин Райков . По думите му полицията в града проверява със съдействието на ГДБОП още най-малко четири случая на подобен вид интернет финансови измами . " Работим сега по възобновяване на сумите, считам, че биха били възстановими ", показва Райков.
 След четири години: Мъж се изправя пред съда в Добрич за обири от банкови сметки
След четири години: Мъж се изправя пред съда в Добрич за обири от банкови сметки

През 2018 и 2019 година превел общо 5535 лева от непознати сметки на непознати, които след това му ги пращали

В тази връзка полицейското ръководство във Велико Търново също предизвестява хората да не се предоверяват. " Всеизвестно е, че измамниците са изобретателни и намират метод да се възползват от доверието Ви и посредством интернет. Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте персонални данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или посредством персонален контакт ", се споделя в известието.

От полицията допълват, че разчитайки на доверието на хората, измамниците могат да влязат да вземем за пример във фейсбук профил и да го ръководят вместо притежателя му. Една от схемите за това е да вкарат потребителя в чат с непристойно наличие или за запознанства, а по-късно " другарски " да предложат да го извадят от диалога против код код от фейсбук админ за промяна на паролата. В момента, в който този код им бъде възложен, измамниците получават достъп до фейсбук профил и стартират да го ръководят. " Най-често на персонални известия изпращат до приятелите ви молба за заплащания на покупки от интерент уеб сайтове, с обещанието, че след това ще ви възстановят сумата. Изпращат код към който би трябвало да бъде направено заплащането, който най-често води до уеб сайтове за интернет
залагания ", изясняват още от Районното ръководство във Велико Търново. Често заплащанията не могат да бъдат сторнирани и парите не могат да бъдат възобновени.

Д руга употребена скица е при пусната публикация в уебсайт за продажба на артикули с подателя, най-често посредством " Вайбър ", да се свърже възможен покупател. Той е безапелационен, че ще закупи продаваната стока и предлага да се употребява нова услуга за интерент заплащания, предлагана от куриерските компании за интерент заплащания. Такива услуги обаче действително не съществуват. Измамниците изпращат линк, като отваряйки го " жертвата " вижда бланка с логото на куриерската компания, която обаче не е същинска. С попълването на бланката се дават персонални данни и достъп до банкови сметки. Така измамниците могат да оперират с парите сметките и те да бъдат източени.

" Призоваваме: Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте персонални данни, пароли и данни за банкови сметки на други лица. Интернет е хубаво нещо, само че крие и рискове ", предизвестяват още от полицията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР