Полицията в Смолян стартира информационна кампания срещу телефонните измами. Предвижда

...
Полицията в Смолян стартира информационна кампания срещу телефонните измами. Предвижда
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 06.12.2022 г.

Полицията в Смолян започва осведомителна акция против телефонните измами. Предвижда се да бъдат публикувани брошури измежду популацията в региона. Листовки с информация за телефонните измами са сложени и на гишетата в пощенските станции, където най-често възрастните хора получават пенсиите си. Полицаите имат задачата да употребяват всяка своя среща с жителите на дребните и отдалечени обитаеми места, с цел да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат съответни рекомендации за деяние при приемането на телефонно позвъняване с искане на пари. Провеждат се работни срещи по тематиката и с кметовете по места. В акцията са включени и банковите клонове, като се дават инструкции на банковите чиновници по какъв начин да работят, когато възрастни хора вземат решение ненадейно да изтеглят огромна сума пари от персоналните си сметки. Според специалистите в полицията най-честите употребявани схеми за машинация са: за потърпевш непосредствен и потребност от незабавна здравна помощ; за оказване на подпомагане в полицейска акция или за предплатено заплащане на разнообразни типове артикули и услуги, освобождение на колетна пратка и други „ Сценариите “ са разнообразни, само че постоянно се желаят незабавно пари! При приемането на сходно позвъняване е належащо да запазите успокоение и неотложно да се свържете с вашите близки, както и да сигнализирате на тел. 112 или в най-близкото ръководство на Министерство на вътрешните работи, поучават от полицията.

============================

Община Пазарджик ще окаже помощ на семейство Марин и Любка Трифонови от близкото село Синитово, чийто дом бе погубен от пожар в края на ноември. Кметът на Пазарджик Тодор Попов е уверил, че още при започване на идната седмица на място ще бъде изпратена бригада, която да стартира ремонта, а в това време ще се посочи какви материали и движимости са нужни, с цел да може да се трансформира опустошената постройка още веднъж в дом. Къщата на Трифонови изгоря на 25 ноември. При случая са потърпевши по-големият наследник на фамилията, както и бащата, който се хвърлил в огъня, с цел да избави децата си.

===============================

Националният институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата е издал позитивно мнение и е съгласувал документите за Античния конгрес на Филипопол - изток-юг в Пловдив. Това е и най-важната част от процедурата, даваща „ зелена светлина “ на благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на археологическата зона, ситуирана сред Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „ Цар Борис III Обединител “. Оттук нататък Общинският съвет би трябвало да гласоподава средствата за реализация на плана. Предстои и обществено показване пред пловдивчани, заяви заместник-кметът Пламен Панов.

=======================

Съдията по делото за апорта на варненските акции в Пловдивския панаир си направи отказ. Преди дни се появиха в общественото пространство подозрения за безпристрастието на арбитър Александър Стойчев по проблема. Според тях, точно благодарение на утвърдената в нарушаване на Търговския Закон от Стойчев „ експертиза “, Георги Гергов съумява да стане мажоритарен притежател в панаира още през 2007 година. „ Съдията приказва посредством своите актове “, написа в определението на отвода си Александър Стойчев. А на персоналните обвинявания, магистратът дава отговор, цитирайки дзен алегория: „ Мъдрецът-отшелник постоянно се управлява от общото богатство и пази спокойствието на селяните “.

===============================

Ясни са спечелилите в 5-те категории от състезанието на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково „ Коледна декорация от боклуци “. Над 500 фотоси на направени от деца празнични украси и сувенири са получени в инспекцията. В състезанието се включиха над 50 учебни заведения и детски градини от района, регистрират от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Специална грамота за интензивно присъединяване ще получат най-дейните с най-вече изпратени фотоси на коледни играчки от боклуци. Победителите са: 1-ви „ Г “ клас от ОУ „ Пенчо Славейков “, Димитровград (колективна изработка); Божана Иванова от 8-ми „ Б “ клас на гимназия „ Цар Иван Асен II “, Хасково; Анелия Колева, 5 „ А “ клас, СУ „ Св. Климент Охридски “, Симеоновград; Деян Данев, 1-ви „ Д “ клас, ОУ „ Алеко Константинов “, Димитровград; Мартин Тодоров, ДГ „ Звънче “, Димитровград. Отличените ще получат специфична грамота и предметни награди, обезпечени от инспекцията.

===============================

В светлите празници Никулден и Рождество Христово Дружеството на пловдивските художници показва обичайна си Годишна галерия. Творческото пространство на ул. „ Гладстон “ 32 ще е изпълнено с цветове, форми и послания - ярък свършек на отиващата си 2022 година Тази вечер от 18:00 ч. ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика, статуя, N форми, млад създател и премията на кмета, оценени от 5-членно жури.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР