Полицията в Норвегия е взела решение да забрани планиран протест,

...
Полицията в Норвегия е взела решение да забрани планиран протест,
Коментари Харесай

Норвежката полиция забрани акция до турското посолство - искали да горят Корана

Полицията в Норвегия е взела решение да забрани плануван митинг, който трябваше да се организира в петък наоколо до турското посолство в Осло, съобщи „ Ал-Джазира “.

Норвежкият вестник „ Verdens Gang “ заяви по-рано, че група протестиращи възнамерява да изгори копие на Корана по време на демонстрацията в норвежката столица.

" Полицията акцентира, че изгарянето на Корана е законно политическо изказване в Норвегия, само че това събитие не може да се организира заради съображения за сигурност ", се споделя в изказване на инспектора на полицията в Осло Мартин Странд.

Този ход идва, откакто Министерството на външните работи на Турция привика посланика на Норвегия Ерлинг Скьонсберг по отношение на планувания митинг.

" След като научихме, че на следващия ден в Норвегия ще има нахлуване против нашата свещена книга - Корана, посланикът на Норвегия в Турция преди малко беше извикан в нашето министерство ", съобщи турски дипломатически източник пред Анадолската организация по-рано.

" (Подходът на Норвегия) да не предотврати планувания провокативен акт, който явно е закононарушение от ненавист... е недопустим и ние чакаме този акт да не бъде позволен ", добавя източникът.

Припомняме, в шведската столица предишния месец наоколо до турското посолство, крайнодесният датско-шведски политик Расмус Палудан изгори копие на Корана.

Турция осъди Швеция за изгарянето на Корана, както и за обособена проява на кюрдски деятели в поддръжка на Кюрдската работническа партия (ПКК). Тя води въоръжена битка против турската страна от 1984 година и Турция, Европейският съюз и Съединените щати са я определили като " терористична " група.

Вследствие на митингите Турция анулира визитата на шведския министър на защитата, чиято цел беше да се преодолеят възраженията на Анкара против участието на страната в НАТО.

Швеция и Финландия бяха постигнали прогрес в постигането на съглашение с Турция за приемането на скандинавските страни във военния алианс, само че различията сложиха под подозрение този развой.

Днес Стокхолм съобщи, че ще затегне законите, обхващащи участието на " терористични " организации месеци след съглашението с Турция за битката с " тероризма ", което имаше за цел да преодолее възраженията ѝ против участието на Швеция в НАТО.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган съобщи в сряда, че Позицията на Анкара във връзка с Финландия е " позитивна ", само че тя не е " позитивна " във връзка с Швеция.

Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом отговори, че страната му няма да направи компромис със свободата на изложение, която не е част от планувания пакт.

Скандинавските страни подадоха заявки за присъединение към НАТО на 18 май, преобръщайки десетилетната си политика на индиферентност.

Норвегия е един от създателите на НАТО, който има 30 членове и е основан през 1949 година За да се причисли една страна към НАТО е належащо единомислещото утвърждение на всички членове. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР