Полицията в Китай събира кръвни проби от мъжете и момчетата

...
Полицията в Китай събира кръвни проби от мъжете и момчетата
Коментари Харесай

Генетичен контрол: Китай събира ДНК от мъжете и момчетата

Полицията в Китай събира кръвни проби от мъжете и момчетата в цялата страна за създаване на генетична карта на към 700 милиона китайци от мъжки пол. Това обезпечава на държавното управление нов мощен инструмент в тяхната високотехнологична надзорна страна , написа вестник " Ню Йорк таймс ".

Програмата за събиране на проби за създаване на необятна база данни с ДНК е стартирана в края на 2017 година, се показва в ново проучване, оповестено от Австралийския институт за стратегическа политика . Организацията за проучвания се базира на документи, които също са прегледани от вестника.

С тези база данни управляващите ще могат да наблюдават роднините на китайските мъже, употребявайки кръв, слюнка или различен генетичен материал.

Американска компания подкрепя Китай в тази стратегия. Базираната в Масачузетс Thermo Fisher е продавала проби на китайската полиция. Американски законодатели подлагат на критика компанията за продажбата на материали на китайските управляващи, само че компанията пази бизнеса си.

Програмата е част от напъните на Китай да употребява генетичен материал за надзор на популацията , което все още е най-вече с фокус следене на етническите малцинства и други съответни групи. Страната от ден на ден употребява съвременни камери за наблюдаване, системи за лицево различаване и изкуствен интелект за надзор на популацията.

Китайската полиция декларира, че се нуждаят от тази база данни, с цел да залавят нарушителите и че донорите са съгласни да обезпечат ДНК. Правозащитни организации обаче предизвестяват, че националната база данни с ДНК може да помогне на държавното управление да санкционира родственици на дисиденти и деятели. Активисти сигнализират, че събирането на ДНК се случва без единодушието на мъжете и момчетата , тъй като жителите живеят в властническа страна, в която безусловно нямат право да отхвърлят.

Кампанията даже се организира и в учебните заведения, където чиновници на полицията вземат кръв от момчетата.

Китайските управляващи събират ДНК проби единствено от мъжете и момчетата заради една елементарна причина - статистиката демонстрира, че те правят повече закононарушения.

Китай е страната в света с най-голямата база от данни с генетичен материал, общо 80 милиона профила. Но тук най-вече са включени данни за обвинени нарушители или групи, които се преглеждат като евентуално дестабилизиращи, а също по този начин и някои непознати мигранти, които идват от прилежащи страни. Полицията също събира ДНК от етнически малцинства като уйгурите като метод за стягане на контрола на Комунистическата партия над тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР