Полицията, пожарната и службите за бърза медицинска помощ трябва да

...
Полицията, пожарната и службите за бърза медицинска помощ трябва да
Коментари Харесай

Обажданията на 112 да се проследяват задължително при престъпления, свързани с насилие

Полицията, пожарната и службите за бърза здравна помощ би трябвало да могат да наблюдават физическото местоположение на обадилия се на незабавния номер 112, без значение дали телефонът има СИМ карта, реши Европейският съд във връзка на обвързвано с принуждение закононарушение в Литва, предадoха ДПА и Българска телеграфна агенция.

През септември 2013 година тийнейджърка беше отвлечена, изнасилена и изгорена жива в багажника на кола в литовския град Паневежис. Тя се обадила 10 пъти за помощ на незабавния номер, само че местонахождението й не е било записано от колцентъра, което попречило на откриването й.

По-късно нейни близки родственици дадоха страната под съд за неприлагане на разпоредбите на Европейски Съюз, съгласно които страните членки би трябвало да подсигуряват, че местонахождението на обаждащите се се предава, без в допълнение възнаграждение, с всяко позвъняване на 112. Случаят стигна до Европейския съд.

Общоевропейският незабавен номер може да бъде определен от мобилни и стационарни телефони, даже в случай че те нямат СИМ карта, напомня ДПА.

Базираният в Люксембург съд реши, че тези правила важат за всяко позвъняване до телефон 112, даже в случай че телефонът не съдържа СИМ карта. Когато това е механически допустимо, излъчената информация би трябвало да бъде задоволителна, с цел да локализира " надеждно и тъкмо " местонахождението на обаждащия се.

В случая с Литва е неразбираемо дали телефонът е имал СИМ карта или други аргументи са попречили на следенето на позвъняването. Съдът реши, че в случай че има директна причинно-следствена връзка сред неуспеха на страната да приложи напълно европейските правила и понесени вреди, страната членка може да бъде държана виновна.

Сега казусът се връща на литовските съдилища за дефинитивна присъда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР