Полицията на Дания продължава да издирва яхта, от която се

...
Полицията на Дания продължава да издирва яхта, от която се
Коментари Харесай

Как малък остров в Балтийско море се оказа в центъра на аферата със саботажа срещу Северен поток

Полицията на Дания продължава да търси яхта, от която се допуска, че е осъществен саботажа против " Северен поток " през септември предходната година. Германското списание " Шпигел " твърди, че за наемането на яхтата бил употребен фалшифициран български паспорт.

Малък остров в Балтийско море се оказа в центъра на аферата.

Съзерцаване на морето - това беше развлечението на жителите на Кристансьо. До тази седмица. Малкото парченце земя в Балтийско море може да се окаже развръзката на случая " Северен поток ". Според медийни изявления, през септември шестима души пристигнали на дребния остров с яхта, от която бил осъществен саботажа против тръбопроводите.

На 6 септември петима мъже и една жена пристигнали от Германия в Кристансьо, с цел да слагат на морското дъно експлозиви.

Според " Ню Йорк Таймс " зад саботажа стои проукраинска група. Властите в Киев изрично отхвърлиха да са забъркани. Според немското държавно управление, съзнателно може да са оставени подвеждащи улики.

Някога островът бил цитадела на военноморските сили. Сега продължава да е под ръководството на датското министерство на защитата.

На Кристансьо живеят 98 души. Почти всички към този момент са разпитани за саботажа против Северен поток. Разследващите пристигнали на острова още в средата на януари.

" Предоставихме на полицията данни от пристанището. Има информация за заплащанията на плавателните съдове, които са дебаркирали тук. Преглеждат се фотоси и записи от видеокамерите от септември ", сподели Сорен Тийм Андерсен, административен шеф на Кристансьо.

Според немската полиция наетата яхта е била дълга 15 метра. Разполагала е с 5 каюти за 11 души и платформа за гмуркане.

Ветроходната яхта " Андромеда ", която съгласно немското следствие може да е взела участие в бойкот против " Северните потоци ", не разполага със специфичен механизъм за потапяне под вода на огромна партида експлозиви, твърди обаче немският вестник Bild, представен в медиите.

Авторът се базира на предходни изявления в медиите, съгласно които на нападателите ще им трябват 500 кг експлозив, с цел да взривят тръбите.

" Три детонации ще изискват минимум 1500 кг експлозиви. На „ Андромеда ” няма кран, който да спусне такива размери под водата ", отбелязва вестникът.

Второто противоречие, съгласно създателя, е в логистиката - надали е допустимо да придвижите толкоз експлозив през територията на Полша и Германия и да не бъдете видяни.

Третият проблем е водолазното съоръжение. Експертите се съмняват, че „ Андромеда ” е подобаваща за превозване на такова съоръжение. Някои специалисти в Германия също са извънредно скептични по отношение на версията, съгласно която саботажът е осъществен с тази лодка. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР