Полицията е арестувала десетки хора в Истанбул миналата вечер по

...
Полицията е арестувала десетки хора в Истанбул миналата вечер по
Коментари Харесай

Десетки арестувани на митинг в защита на жените в Истанбул

Полицията е арестувала десетки хора в Истанбул предходната вечер по време на протест, отдаден на Международния ден за унищожаване на насилието против дамите.

Неразрешеният митинг се организира на площад " Таксим ", който е обичайно място за събиране на стачкуващи.

Полицията за битка с всеобщите вълнения беше мобилизирана, а участниците в шествието бяха възпрепятствани от редица бариери, блокиращи улиците. " Барикадите са за убийците, не за дамите ", гласеше един от плакатите, носени от протестиращите.

Репортери на Агенция Франс Прес станаха очевидци на десетки арести.

Митингът, призован от " Платформа 25 ноември ", коалиция от женски групи, събра на улицата стотици хора.

Те скандираха на турски и на кюрдски език " Жена, живот, независимост ", възприемайки лозунга на иранските дами в битката им против режима. Иран има огромна диаспора в Турция, която през 2021 година се прави оценка на 120 000 души.

Една от групите деятели разгъна афиш пред полицията, който гласеше: " За нашата независимост ние не мълчим, не се отхвърляме от живота си, не се прекланяме пред патриархалното държавно принуждение. "

Йесим Тукел, член на платформата " 25 ноември ", съобщи: " Полицията, която не се намесва, когато се прави принуждение против дами и не залавя убийците на дами, затвори всички пътища, водещи към " Таксим ", под претекст за сигурност. "

Пред лицето на репресиите против множеството обществени митинги, женските и ЛГБТ придвижванията са последните, които приканват за огромни демонстрации в Турция. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР