Полицията арестува нарушителите на мястоЗамърсяването с боклуци се наказва с

...
Полицията арестува нарушителите на мястоЗамърсяването с боклуци се наказва с
Коментари Харесай

Затвор в Гърция за опънати палатки извън къмпингите

Полицията арестува нарушителите на място
Замърсяването с отпадъци се санкционира с 300 евро

Туристите могат да придвижват до 10 литра гориво

В разгара на лятото сме и мнозина ще изберат безвъзмезден къмпинг за отмора. Но познаваме ли правния режим, уреждащ безплатното къмпингуване в Гърция?

Свободното къмпингуване е публично неразрешено от гръцките управляващи, а всеки осмелил се да опъне палатка на място, което не е обозначено като зона за къмпинг, го чака санкция и затвор. При вписване на нарушаване санкциите стартират от 150 евро, като могат да доближат до 3000 евро, според от степента на провинението. Освен това къмпингуването отвън разрешените зони може да бъде осъдено и със задържане до шест месеца зад решетките.

Никога и на никое място не би трябвало да се пали огън отвън избраните за задачата места, които са обозначени. Ако къмпингуващият бъде заловен да пали огън в горска околност или да замърсява предпазена зона от мрежата “Натура 2000 ”, присъдата може да доближи до пет години затвор.

Според настоящото законодателство полицията има право да арестува на място нарушителите.

Властите в Гърция оповестиха, че не разрешават свободното къмпингуване за запазване на околната среда, защото доста недобросъвестни туристи опъват палатки, където си пожелаят и по-късно не разчистват след себе си.

Безплатното къмпингуване се третира като наказателно закононарушение.

Основното законодателство във връзка с безплатното къмпингуване е контролирано със Закон 392/1976, озаглавен “Създаване и употреба на проведени къмпинги и други сходни разпореждания ”.

Това са общоприети санкции планувани от закона, който обаче разрешава на локалните ръководещи да трансформират размера им. Например в региона на Керамоти регионалният шеф е издал заповед, съгласно която наказванията за нелегално къмпингуване варират от 500 до 1000 евро и при положение на неспособност за погашение на санкцията незабавно и на място се задържат колите на нарушителите.

Незаконното къмпингуване провокира отвращение измежду локалното население и хотелиерите, съгласно които Гърция губи доходи от този черен на процедура бизнес, защото съгласно гърците летуващите с изключение на, че се откриват тук-там отвън избрани за задачата, отдават и кемперите и караваните си чартърен на трети летуващи, като приходите от това не постъпват в гръцката хазна.

Именно по тази причина представителите от туристическия отрасъл в Халкидики желаеха основаване на систематичен механизъм за мониторинг на безплатното къмпингуване.

Друга значима наредба, с която би трябвало да се срещнат туристите, е, че замърсяването с отпадъци на околната среда може да им коства санкция от 300 евро.

Освен това, съгласно европейските наставления за лични потребности екскурзиантът може да носи не повече от 10 литра гориво. По-големи количества се считат за закононарушение, целящо заобикаляне на заплащането на данък, като наказването е конфискуване на горивото и на транспортното средство, както и правосъдна отговорност за нарушителя.

Правила
50 евро санкция за монокини на плажа


Монокините са неразрешени на проведените плажове.

Ако желаете да се къпете и лежите на плажа без никакво облекло, можете да посетите един от най-красивите нудистки плажове в света, който се намира на остров Крит. Той е наличен с лодка или пешком от Матала.

На всички останали проведени плажове в страната е неразрешено да лежите даже по монокини. Глобата е 50 евро в някои общини в Северна Гърция, където всеобщо летуват българи. Рискувате туристическата полиция да ви наложи санкция или даже да ви арестува, в случай че сте без банския си костюм.

И още едно предизвестие - заплашва ви сред 80 и 150 евро санкция, в случай че си донесете на плажа питиета “отвън ”, т. е. в случай че има заведение, чиито чадъри ползвате, само че вместо да си поръчате от него, сте си ги донесли от магазина.

Уловът - до 5 кг
Такса от €20 за лов на риба в морето
Българите, които отиват да ловят риба в Егейско море и в реките Струма и Места, би трябвало да внимават за разпоредбите.

Риболовците могат да мятат въдици, без да заплащат разрешителни, единствено от брега, само че без да влизат с лодки във водоемите. Нямат право да употребяват мрежи, динамит или химически субстанции.

За лов на риба вътре в морето се заплаща такса от 20 евро. Всеки риболовец има правото да хване не повече от 5 кг риба в границите на денонощие, като се изключи случаите, в които единствено една от рибите е по-тежка от пет кг.

До “визитката ” на Скиатос се стига единствено по море
Камъче за спомен от „ Лалария “ може да ви коства 1000 евро
Водите са кристално чисти и наситено сини



Невероятно красивият плаж “Лалария ” е визитка на остров Скиатос.

На един от най-космополитните острови в Гърция - Скиатос, има плаж, който принадлежи към 50-те най-хубави в света и е неразрешен за гости. Всеки, който вземе даже камъче от плажа, би трябвало да заплати санкция от 1000 евро.

Това е известният плаж “Лалария ”- визитка на Скиатос и един от най-красивите в Гърция. Намира се на северното крайбрежие на острова и е наличен единствено от страна на морето.

Името си дължи на снежнобелите, кръгли камъчета, които на локален акцент се назовават “лалария ” и са се образували в течение на милиони години от вълните, които се разрушават с огромна мощ върху белите скали.

Достъпът до него се реализира с лодки, които са закотвени в остарялото пристанище на острова. Водите му са кристално чисти и наситено сини. Обикновено сходни пътувания се провеждат единствено при доста положителни атмосферни условия.

Всеки екскурзиант, който отнася със себе си камъчета за спомен, съставлява заплаха за естествената хубост на плажа, заради което към този момент е издадена възбрана за събирането им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР