Полицейска акция и обиск в Българския културен център в Босилеград.

...
Полицейска акция и обиск в Българския културен център в Босилеград.
Коментари Харесай

Сърбия удари Българският културен център в Босилеград, изземат книги

Полицейска акция и обиск в Българския културен център в Босилеград. Едвин Сугарев не беше позволен в Сърбия, с цел да показа книгата си " Елегия за краището ".

„ Стигнахме до границата, бяхме държани два часа там.

Колата ни беше претърсена главно, багажът ни – също. Междувременно дойдоха и двамата консули от Ниш.

Опитаха се да оправят нещата, беше им отказано. Беше отказана всякаква информация и споделиха, че такава може да бъде получена единствено от външното министерство на Сърбия “, описа в „ Тази заран “ Едвин Сугарев.

„ В последна сметка ни връчиха един формуляр, който отказахме да подпишем. Той е чисто фиктивен. В него написа, че не могат да ни позволен на територията на Сърбия, като са изброени всички случаи, в които не се позволяват непознати жители там. Това е всичко “, добави Сугарев.

Според него по-тревожен е казусът в Босилеград, където културният център е претърсен и са конфискувани всички негови книги там.

„ Това се случва с решение на Върховния съд във Враня по член от Наказателния кодекс на Сърбия, който допуска разпалването на национална, етническа и религиозна омраза. Това е безусловно невиждано, доста неприличен случай. Да се изземват книги в XXI век в страна, която принадлежи към Европа, е нещо немислимо “, съобщи Едвин Сугарев.

Книгата " Елегия за краището " споделя историята на българското малцинство в Сърбия и всички проблеми, които са свързани с техните цивилен и политически права все още. Тя е основана на неговия персонален опит като общоприет консул на Ниш сред 2016 и 2020 година

По думите на Едвин Сугарев в книгата няма никакво разпалване на вражди, а „ цялата истина, която е видял с очите си “.

Предстои консулите ни да пуснат тъжба за този случай. Вероятно сръбският дипломат ще бъде извикан в българското Министерство на външните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР