Полицай в Хонконг за първи път от началото на безредиците

...
Полицай в Хонконг за първи път от началото на безредиците
Коментари Харесай

Полицай в Хонконг простреля демонстрант, евакуираха парламента

Полицай в Хонконг за първи път от началото на безредиците стреля по протестиращ с военно оръжие. Пострадалият е приет в болница, предават хонконгските медии, представени от БГНЕС. Протестиращият е ранен в региона на гръдния панер. Около 16:00ч. локално време раненият е откаран с кислородна маска до колата за спешна помощ на носилка.
В идващото видео стачкуващ е уловил момента, в който служителят на реда стреля. Кадрите съдържат принуждение и не са подобаващи за лица под 18г.

VIDEO: Footage allegedly shows the moment a protestor was shot by police during clashes in Hong Kong today. pic.twitter.com/1mJoI2sGQV
— Conflict News (@Conflicts) October 1, 2019
До този миг хонконгската полиция се ограничаваше единствено с с предупредителни изстрели във въздуха. Тя употребява и сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите. По данни на полицията, участниците в всеобщите вълнения са употребявали вещество с незнаен генезис, от което доста служители на реда и публицисти са получили изгаряния.
Малко преди този момент Народното събрание в Хонконг разгласи незабавна евакуация на чиновниците си на фона на продължаващите митинги.
Хонконгската съпротива по-рано планираше да организира огромен протестен марш на 1 октомври, само че молбата за него беше отхвърлена. Това не спря протестиращите, които излязоха на улицата и влязоха в конфликти с полицията. Демонстрантите се групираха в разнообразни региони на града, разрушават светофари и улични ограждения и крещят, издигайки лозунги.

По мотив 70-годишнината от основаването на Китайската национална република, в Хонконг за през днешния ден беше планувана проява на Гражданския конгрес за човешки права. Протестиращите нарекоха днешната акция „ ден на тъга ”. От съображения за сигурност държавното управление на Хонконг беше насила да анулира празничните фойерверки, а церемонията по издигане на националния байрак беше преместена от улицата на закрито.

JUST IN: A police source tells CNN that a man was shot with a live round by police in Hong Kong`s Tsuen Wan district. @IvanCNN has the latest: https://t.co/7IOcViwO4O pic.twitter.com/6im4fakAyD
— CNN International (@cnni) October 1, 2019
Масовите митинги, предизвикани от промени в закона за екстрадицията, се организират в Хонконг от началото на юни. Причината за изменението беше убийството на жена от Тайван от гражданин на Хонконг. Поради неналичието на съглашение за екстрадиция обвиненият не можеше да бъде екстрадиран и договарянето на такова съглашение беше проблематично, защото централното държавно управление на Китай не признава суверенитета на Тайван.

JUST IN: A police source tells CNN that a man was shot with a live round by police in Hong Kong`s Tsuen Wan district. @IvanCNN has the latest: https://t.co/7IOcViwO4O pic.twitter.com/6im4fakAyD
— CNN International (@cnni) October 1, 2019
За да реши казуса, държавното управление на Хонконг предложи изменение на съществуващия „ Закон за обвинените извършители “. Предложеният механизъм би разрешил екстрадиция на обвинени със заповед на ръководителя на регионалната администрация към юрисдикции, с които Хонконг няма съглашение, в това число континентален Китай. Опонентите на законопроекта обаче считат, че това ще подкопае независимостта на правосъдната система в Хонконг в сходство с правилото „ една страна, две системи “ и ще разреши на централното държавно управление да се бори против хора, които са срещу управляващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР