Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер

...
Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер
Коментари Харесай

Заради насилието по протестите полицаите ще носят служебния си номер и върху якета

Полицаите ще бъдат задължени да носят персоналния си идентификационен номер и на връхните облекла. Това планува смяна в директива на Министерство на вътрешните работи, оповестена за публично разискване на уеб страницата на силовото ведомство. Според новите текстове номерът ще се носи и когато чиновниците са със особено съоръжение – бронежилетка, тактически елек, противоударна жилетка и д.р.

На 30 градуса – със зимни якета

Предлаганата смяна е провокирана от полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги предишното лято. Голяма част от чиновниците останаха неидентифицирани точно тъй като персоналните им номера не се виждаха.

Пред комисията за следствие на полицейско принуждение в предишния парламент Министерство на вътрешните работи даде неуместното пояснение, че номерата не се виждали, тъй като служителите на реда носели якета. Председателят на комисията Николай Хаджигенов съобщи, че те са поискали данни за две от датите – 10 юли и 2 септември. И в двата дни температурите са били към 30 градуса, само че все пак съгласно Министерство на вътрешните работи служителите на реда са били облечени с якета.

На десния джоб

Занапред номерът ще се носи на десния челен джоб на връхното облекло или на друго място от същата страна при положение, че дрехата е без джоб, плануват измененията. И сега чиновниците са задължени да носят подобен номер по същия метод. Формулировката в инструкцията обаче е такава, че на процедура изключва якетата. В нея е записано, че номерът се поставя с велкро лепенка на риза, яке или тактически елек.

Година по-късно

Повече от година Министерство на вътрешните работи да е имало полицейско принуждение. Едва при сформирането на предходното Народно заседание започнаха да излизат детайлности за побоищата., пуснати от комисията на Хаджигенов. Записите от охранителните камери на Министерския съвет демонстрираха по какъв начин служители на реда бият и удрят младежи с белезници.

Едва тогава по случая се задейства прокуратурата, още веднъж след година безмълвие. Оказа се, че в това време един от упрекнатите служители на реда е станал чиновник на Бюрото за отбрана на очевидци, до момента в който то бе на послушание на основния прокурор Иван Гешев.

Комисията на Хаджигенов, измежду които Министерство на вътрешните работи, НСО и прокуратурата. Според него вътрешният министър Бойко Рашков е единственият, който ги съблюдава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР