Полицаите от най-големия синдикат в МВР организират щафетни протести За

...
Полицаите от най-големия синдикат в МВР организират щафетни протести За
Коментари Харесай

Полицаи и пожарникари излизат в 5 града на мълчалив протест. Искат пари

Полицаите от най-големия профсъюз в Министерство на вътрешните работи провеждат щафетни митинги " За почтено възнаграждение " в пет града през тази и другата седмица.

Исканията им са за 20% нарастване на заплатите, прекъсване на промените на парче в Министерство на вътрешните работи, пожарната да остане във ведомството и да не се отделя в независима организация.

От профсъюза на надзирателите в арестите и пандизите, които са към Министерство на правораздаването, оповестиха, че ще поддържат сътрудниците си и ще застанат паралелно с тях на митингите.

Исканията на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) и профсъюз " Огнеборец " бяха сложени още в средата на февруари, когато се разбра, че и на второ четене в Закона за бюджета за 2022 година няма планувани суми за повдигане на полицейските заплати.

На 20 февруари стотици униформени от цялата страна дойдоха на народен митинг пред Народното събрание в София. Ден по-късно синдикални водачи преговаряха с вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков, само че отговорът за по-високи заплати беше: " Не ". При тази обстановката митингите ще продължат, обявиха от СФСМВР.

Засега са планувани единствено щафетни безмълвни събирания по градове и регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. Първият митинг към този момент се състоя предишния петък - 4 март, в Каварна, където се събраха десетки служители на реда, граничари и пожарникари от дирекциите в Добрич и Варна. Те минаха през центъра на града и застанаха пред локалното полицейско ръководство, където бяха включени сините буркани на патрулните коли и пожарните коли.

В сряда - 9 март, в 12 ч на обед е призован митинг пред постройката на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) във Видин. На идващия ден - 10 март, са планувани 3 сходни митинга - в 12 ч на обед пред ОДМВР-Кърджали, в 17,45 пред ОДМВР-Ямбол и в 18,30 ч пред ОДМВР-Пловдив. За идната седмица - на 15 март, към този момент е плануван единствено митинг пред ОДМВР-Перник от 17,45 ч.

Синдикатът на чиновниците в пандизите в България прикани членовете си от тези 5 града да поддържат районните митинги на сътрудниците им от Министерство на вътрешните работи. Според тях присъединението към протестните прояви и " само вярно и стратегическо решение, поради упованието на всички работещи в бранша за сигурност - за равно отнасяне, повишение на приходите и решаването на значимите проблеми, в търсене на нов оптимизъм и като знак за нужда от дейности на държавното ръководство в спешна обстановка ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР