Политологът Оскар Крейчи говори в интервю за чешкото издание Parlamentní

...
Политологът Оскар Крейчи говори в интервю за чешкото издание Parlamentní
Коментари Харесай

В Чехия разказаха как САЩ попаднаха в капан заради Украйна

Политологът Оскар Крейчи приказва в изявление за чешкото издание Parlamentní listy за това по какъв начин дейностите на Съединени американски щати в осведомителното поле поради обстановката към Украйна утежниха ситуацията на самия Вашингтон.

Според мнението на специалиста, времето за такова огромно разпространяване на „ точни данни “ за съветската „ инвазия “ не е определено инцидентно. Той напомни, че по време на летните олимпийски игри през 2008 година имаше въоръжен спор в Южна Осетия, а по време на игрите през 2014 година имаше митинги в Киев и последвалия ги държавен прелом. Въз основа на това за някои политици и публицисти интервалът на Олимпиадата се трансформира в мотив за остри изказвания и провокации, счита Крейчи.

Въпреки това мнозина от тях „ охладиха жарта си “ след неотдавнашните диалози сред президентите на Русия и Франция и последвалото изказване на Еманюел Макрон за нуждата от използване на споразуменията от Минск.

Положителна роля изиграха и изказванията на държавните секретари на Съединени американски щати и НАТО, че при положение на „ инвазия “ нито Вашингтон, нито алиансът ще се намесват във военните интервенции. Все още обаче има такива, които настойчиво популяризират погрешна информация за обстановката с Украйна, акцентира Крейчи.

„ Съединени американски щати не престават да дават „ твърди данни “, че съветската офанзива против Украйна ще стартира във вторник, или сряда, или след седмица. Американските политици попаднаха в клопката на личната си истерична агитация. Те самите сътвориха напън посредством своите медии, само че това лимитира тяхното пространство за маневриране “, сподели специалистът.

Западните медии през последния месец няколко пъти определяха датата и даже часа на " нашествието " в Украйна. Британският вестник The Sun, базирайки се на американските разследващи служби, заяви, че офанзивата на съветските войски ще стартира на 16 февруари в три сутринта. В отговор на сходни изказвания прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков шеговито предложи украинците да настроят будилниците си, с цел да не проспят нахлуването.

Западът упреква Русия в ескалация на обстановката към Украйна. Кремъл и съветското външно министерство отхвърлят всички обвинявания, като акцентират, че Русия не взе участие във вътрешноукраинския спор и не нарушава никакви съглашения, за разлика от Киев, който отхвърля да съблюдава Минските съглашения.

Москва счита, че сходни изказвания се употребяват за увеличение на военното наличие на западните страни покрай съветските граници.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР